Június 29-én választ a parlament köztársasági elnököt

Június 29-én és 30-án lesz a köztársasági elnök-választás – jelentette be hivatalosan Schmitt Pál az Országgyűlés elnöke a parlament hétfői ülésén.

A házelnök emlékeztetett rá, hogy a Házbizottság döntése értelmében a legfeljebb három fordulós szavazás első két fordulója akár ugyanazon napon is lehet. Így a tervek szerint június 25-én 12 óráig lehet jelöltet állítani, majd az első forduló titkos szavazása június 29-én 13 órakor kezdődik majd. Sikeres választás esetén az új államfő 14:30-kor teheti le az esküt.

Ha nem menne elsőre

Amennyiben nem lesz sikeres az első szavazási forduló, úgy a képviselők június 29-én 16 óráig jelölhetnek újra, a második szavazás 18 órakor lesz, eredményes választás esetén pedig 19:30 órakor teheti le az esküt az új köztársasági elnök.
Amennyiben szükség lesz rá, úgy a harmadik fordulót június 30-án 10 órakor tartják, az esküt pedig 11:30-kor teheti le a megválasztott államfő.

Jelölt egyébként legalább 50 országgyűlési képviselő ajánlásával lehet valaki, egy képviselő csak egy embert jelölhet. Az első két fordulóban titkos szavazáson, az összes képviselő kétharmadának szavazatával lehet megválasztani az államfőt. Az esetleges harmadik fordulóban csak a második fordulóban két legtöbbet kapott jelöltre lehet szavazni, és a legtöbb szavazatot kapott jelölt a nyertes, függetlenül a szavazásban résztvevők számától.

 

– Független Hírügynökség –