Júliustól egy orvosi intézmény lesz Debrecenben

Akt.:
A fotó a csütörtöki rendkívüli sajtótájékoztatón készült.
A fotó a csütörtöki rendkívüli sajtótájékoztatón készült. - © Fotó: unideb.hu
Debrecen – Csaknem két év van a Debreceni Egyetem és Kenézy Kórház teljes integrációjára.

Két napja kapták meg Balogh Zoltán emberi erőforrás miniszter levelét, melyben egyet ért a Debreceni Egyetem és a Kenézy Kórház integrációjával, egyben elrendelte a részletes kidolgozást – jelentette be dr. Szilvássy Zoltán rektor csütörtöki rendkívüli sajtótájékoztatójukon. Ennek értelmében idén június 30-ig kell átadnia a Kenézynek a fenntartói jogokat az egyetemnek, év végéig pedig a kiszolgáló és támogató funkciókat kell integrálni. A két intézmény közötti párhuzamosságok megszüntetésének, valamint az ideális üzemméret elérésének a végső határideje jövő év vége – tette hozzá.

Modellhez a szabályzást!

Ez nem jelent mást, mint az integráció következtében a Debreceni Egyetem Klinikai Központja több telephellyel fog működni, ezek egyik lesz a Kenézy Kórház – fogalmazott Kósa Lajos országgyűlési képviselő, aki azt is elmondta, hogy az effajta integrációhoz még több törvényt kell majd módosítani. Véleménye szerint a jelenlegi egészségügyi szabályzás átlag beteg átlag ellátását feltételezi, s ennek a kereteit túlfeszítik a csúcsellátást biztosító klinikai központok, ezért több képviselőtársával szorgalmazzák a szabályzók újragondolását.

Szakmailag már tart az integráció

Nem új keletű felvetés az egyetem klinikái és a Kenézy Kórház integrációja – hangzott el többször azon a csütörtöki rendkívüli sajtótájékoztatón, melyen a két intézmény összevonását bejelentették. A klinikai központ főigazgatója, dr. Édes István szerint a szakmai együttműködés már évek óta tart, annál nehezebb lesz viszont a két intézmény jogi és gazdasági integrációja.

Minőségi, mennyiségi javulás

Az összevonás lényegét megfogalmazva a főigazgató a párhuzamosság megszüntetését, a betegellátás egyszerűsítését, valamint a területenkénti szakdolgozói kiegyenlítődést és az egységes ellátás biztosította orvosi életpályamodellt emelte ki. A Kenézy Gyula Kórház és Rendelőintézet főigazgatója, dr. Lampé Zsolt is példákkal igazolta a két intézmény között már tartó integrációt, ilyen a traumatológia náluk, illetve a gyermekklinika az egyetemen. Úgy véli, elérkezett az idő a teljes összevonásra, mert az közös logisztikával és működtetéssel a betegellátásban komoly minőségi javulást lehet majd elérni, de ide lehet venni a mennyiséget is – tette hozzá. Ez utóbbit azzal magyarázta, hogy a rutinellátásban lényegesen csökkenthető lesz az előjegyzési és várokozási idő, több beteget tudnak majd ellátni.

Több külföldi hallgató

Az integráció felügyeltével megbízott dr. Ónodi-Szűcs Zoltán, a GYEMSZI főigazgatója, a Kenézy Kórház korábbi vezetője külföldi hallgatók számának növelését emelte ki az integráció fontos céljaként, hozzátéve, hogy az összevonással az orvosképzés minőségi feltételei is javulnak. Kósa Lajos ugyancsak úgy véli, hogy az egyik legjobb üzlet a külföldi diákok képzése, ami nagyon sok pénzt hoz az egyetemnek és a városnak is. Dr. Papp László jelenlegi polgármester a legfontosabbnak azt nevezte meg, hogy Debrecen minden lakója most már egységes orvosi ellátásban részesülhet.

Százmilliárdos költségvetés

Arra kérdésre, hogy mit jelent az integráció gazdaságilag, Bács Zoltán egyetemi kancellár azt mondta, a Klinikai Központ költségvetése meghaladhatja a 40 milliárd forintot, míg az egyetemé a 100 milliárdot, amivel a legnagyobb lesz országosan is.

HBN-ÉP


Integrálják a Debreceni Egyetemet és a Kenézy Gyula Kórházat
Debrecen – A miniszter döntött: integrálják a Debreceni Egyetemet és a Kenézy Gyula Kórházat. Debrecenben jön létre az ország legnagyobb egészségügyi intézménye.