Helyi közélet

2015.03.09. 12:35

Olvasói levél: Az ötvenéves találkozó alkalmából

Debrecen - A 2. világháború utáni években a különféle szakmákban jól képzett elméleti és gyakorlati oktatók lendülettel vállalták a beiskoláztatás nagy feladatát Debrecenben is. Az ötvenéves találkozónk nyomán emlékeztünk a megtett útra a Debrecen, Vígkedvű Mihály utca 7. szám alatt, az egykori tanműhelyünk láttán.

Debrecen - A 2. világháború utáni években a különféle szakmákban jól képzett elméleti és gyakorlati oktatók lendülettel vállalták a beiskoláztatás nagy feladatát Debrecenben is. Az ötvenéves találkozónk nyomán emlékeztünk a megtett útra a Debrecen, Vígkedvű Mihály utca 7. szám alatt, az egykori tanműhelyünk láttán.Az épületrész egykor, több mint 100 éve, tímárok (bőrkikészítő) üzeme volt. A zsidók elhurcolása után az egykori üzem, a Tiszántúli Áramszolgáltató Vállalat (Titász) szakmunkásképző tanműhelyeként állt rendelkezésre sok éven át. Népes tanulócsoportok keltek útra e helyről a villamosítási program megvalósítására. Ideológiai szólamok is hatottak abban az időben, „szovjet hatalom plusz villamosság, egyenlő szocializmus” stb. S amint kigyulladtak egykor a sápadt kis fények, azok „Lenin lámpácskái” néven lettek ismeretesek. Az évtizedek múlása közben látványos korszerűsítések történtek a villamos energia rendszerei működése terén, de az egykori műhelyépületünk omladozó félben maradt. Vajon mi lesz az ékes Wesselényi úti lakótelep árnyékában lapuló épületből? – kérdezgettük egymás között. Talán még műemlékké is minősülhet!? Bármi is legyen az épület sorsa, mi hálás szívvel őrizzük egykori tanáraink és oktatóink emlékét, ötven év múltán is!

- Szász Ferenc, Bagamér -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában