Helyi közélet

2016.02.16. 07:45

"A gyilkosságok képe gyakran bevillan" - bűnügyi technikus beszélt nekünk a munkájáról

Debrecen - A szakember szerint sokan azért nem lesznek bűnügyi technikusok, mert a látványt és a szagokat nem tudnák feldolgozni. 

Debrecen - A szakember szerint sokan azért nem lesznek bűnügyi technikusok, mert a látványt és a szagokat nem tudnák feldolgozni. Egy bűnügyi helyszínre érve tudni kell az elkövető fejével gondolkodni, ugyanakkor elvileg nem létezik tökéletes bűncselekmény, csupán nehezen felderíthető, olykor pedig egy DNS-minta is elég ahhoz, hogy valaki rács mögé kerüljön – magyarázta a Naplónak Nemes János rendőr alezredes, a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Technikai Osztályának osztályvezető-helyettese. A helyszínelő kiemelte, egy gyilkosság tetthelyére érkezve a körülményekből és az elkövetési módszerből azonnal következtetni lehet a tettes személyére.

Az élet formálja

– A helyszín biztosítását követően mi kezdjük meg először a munkát mivel az idő kulcsfontosságú, a nyomok felkutatása és rögzítése pedig elengedhetetlen a későbbi szakértői vizsgálatok elvégzéséhez. Az ügyeletesnek a nap 24 órájában készenlétben kell lennie, ilyenkor előfordul, hogy hajnali kettőkor indulunk útnak egy helyszín szemlézésére. A látványt és a szagokat viszont nem lehet megszokni, sokan azért nem lesznek bűnügyi technikusok, mert nem tudnák mindezt feldolgozni.



Egy gyilkosság látványa mindig felkavaró, az ott látott kép a későbbiek során is gyakran bevillan, amit úgy próbálunk kivédeni, hogy igyekszünk nem annyira átélni a dolgokat és három lépés távolságról gondolunk vissza arra, ami történt, hiszen nekünk ez nem csak a munkánk, amit el kell végezni, hanem a hivatásunk – fogalmazott az 1996-ig honvédtisztként, majd bűnügyi vizsgálóként, nyomszakértőként dolgozó szakember. Az első komolyabb gyilkossági helyszínére, a 2002-es sápi emberölésre visszaemlékezve elmondta, hogy nem elég az elméletet megtanulni, a gyakorlat formálja igazi szakemberré a bűnügyi technikust.

Filmbe illő technológia

– A technikusi munkát nehezíti, ha több helyszínen kell egy időben dolgozni, vagy nagy területen kell végrehajtani a szemlét, esetleg közben szélsőséges az időjárás. Néhány évvel ezelőtt a hajdúdorogi temetőben rögzítettünk nyomokat, ahol az elkövető több, mint száz sírt rongált meg. Akkor több napig tartott, mire minden egyes sírhelyet leszemléztünk, de a bűncselekménytől függ, hogy mekkora befektetett munkát igényel egy eset – ecsetelte Nemes alezredes. Hozzátette, egy korábbi, Vámospércsen történt gyilkosság esetében szintén napokig kutatták a nyomokat, miután az apa végzett a családjával, majd a házat is felgyújtotta.



– A bűncselekmény helyszínének lezárása után kezdi meg munkáját a szemlebizottság, amely általában a statikus szakasszal kezdődik, ekkor a talált állapotot rögzítjük. Ilyenkor kerül elő a fényképezőgép, majd kezdetét veszi a dinamikus szakasz: a nyomok felkutatása, rögzítése. Vegyszer, amely kimutatja a látens vért, ujjnyomat rögzítő fólia, mágneses por, különböző ecsetek. Néhány alapvető eszköz azok közül, amely megtalálható egy helyszínelő táskájában – sorolta a bűnügyi technikus mialatt az eszközöket mutatta. Megjegyezte, hogy a modern helyszínelő buszban szinte minden korszerű felszerelés és technika fellelhető, amit a filmekben is láthatunk. Viszont amíg a filmekben a nyomrögzítés és a bűnügy megoldása egy-két óra alatt megtörténik, addig ez a való életben jóval hosszadalmasabb. – Az eszközök mellett az osztályunkhoz tartozó nyomkövető kutyák is segítik a nyomozást, habár a bűnözők legtöbbször próbálják beszennyezni a helyszínt, az ebek iránymutatást tudnak adni nekünk, elég ha visszaemlékezünk a közelmúltban történt hajdúszoboszlói fegyveres rablásra, ahol a kutya szimata alapján tudtuk, merre ment az elkövető – tette hozzá.

Nehezítő körülmények

– A bűnelkövetők módszerei egyre kifinomultabbá váltak, ügyelnek arra, hogy kevesebb nyomot hagyjanak maguk után a helyszínen. Már nem ajtóstól rontanak a házba, hanem megfelelő eszközeik vannak, amelyekkel nyitják a zárakat és az is előfordulhat, hogy a sértettek későn veszik észre, hogy eltűnt az arany és a készpénz, sok idő eltelik mire rájönnek, hogy elvesztek az értékeik, a nyomok pedig mindezalatt megsemmisülnek. A sértett mozog a lakásban, összefogdos mindent ezért nehéz olyan nyomokat találni, amivel az elkövető személyére lehet bukkanni.



Ugyanakkor megvannak a nagyon drasztikus, durva bűnelkövetési módszerek is. Gondolok itt például a Nyíl utcai darabolós gyilkosra, aki feldarabolta az áldozatát és széthordta Debrecen kukáiba a maradványokat, vagy az unokára, aki áprilisban hidegvérrel gyilkolta meg Hosszúpályiban élő nagyszüleit – magyarázta a rendőrség munkatársa. Hangsúlyozta, utóbbi esetben sem könnyebb nyomozni, hiszen akkor is rögzíteni kell a nyomokat, ha mindent vér borít a helyszínen, ami viszont jelentősen nehezíti a szemlét.

Bizonyítékok a tárgyaláson

A bűnügyi technikusok felkutatják, rögzítik, biztosítják, csomagolják, hitelesítik és átadják a nyomozóknak a rögzített nyomokat. Azok a bűnjelkamrába kerülnek, a későbbiekben pedig szakértők vizsgálják azokat, melyek bizonyítékként szolgálnak a rendőrségi nyomozás során és a bírósági tárgyaláson.​

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában