Iskolateremtő professzort köszöntöttek Debrecenben

Akt.:
Iskolateremtő professzort köszöntöttek Debrecenben
© Fotó: Molnár Péter
Debrecen – Tóth Csaba professor emeritus 75. születésnapja alkalmából tartottak jubileumi tudományos ülést pénteken a DAB-székházban.

Kollégái, tanítványai, barátai ünnepelték szeptember 11-én, pénteken az új műtéti technikákat és eljárásokat meghonosító, iskolateremtő Tóth Csaba urológus professzort. A rendezvényre az egész országból érkeztek vendégek.

– Tóth Csaba professzor 1940-ben született, ez az évszám előrevetítette, hogy sok nehézség is kísérte a professzor pályáján, és keményen megküzdött azért, hogy ilyen sikeres életutat tudasson maga mögött – kezdte köszöntőjét Flaskó Tibor, a Debreceni Egyetem Urológiai Klinikájának igazgatója, aki kezdő orvos volt, amikor 1995-ben Tóth Csaba professzor a klinika élére érkezett. A jelenlegi vezető nemcsak főnökének és mesterének, hanem második édesapjának is tekintette a szaktekintélyt, akire mindig jó szívvel gondol vissza, és örömmel tölti el, hogy a professzor ma is részt vesz a klinikai munkában.

Édes István, a Klinikai Központ főigazgatója köszöntőjében előrebocsátotta, gyerekkora óta, több mint 50 éve ismerik egymást a professzorral, aki iskolát teremtett Debrecenben: számos szakembert nevelt ki, új műtéti technikákat és eljárásokat honosított meg Debrecenben.

Tóth Csaba professzor volt az első, aki endoszkópos kőzúzással távolította el a veseköveket egy kis bemetszésen keresztül, úgy, hogy nem kellett “félig körbevágni” a betegeket. Elsőként végzett laparoszkópos urológiai műtéteket és szintén az ő nevéhez fűződik a kétoldali vesekő egy műtéttel történő eltávolítása.

Édes professzor arról is szólt, hogy minden sebésznek szüksége van egy hobbira, ami a napi rutin mellett kikapcsolja. Tóth Csaba a fényképészetet választotta, amit ráadásul munkájában is tudott hasznosítani, hiszen Endoszkópos vesekősebészet című, 1985-ben írt tankönyvét saját fotóival illusztrálta.

– Öröm látni, hogy a DAB Székház tele van. Ez mutatja azt a tiszteletet és őszinte szeretetet, ami a professzort övezi. A kedvéért még az ország távoli pontjairól is többen ide utaztak – fogalmazott Mátyus László, az Általános Orvostudományi Kar dékánja. Az egyetemi tanár szerint Tóth Csaba életpályája azt is példázza, hogy az üdvözüléshez nem mindig egy, és egyenes út vezet. A professzor egy olyan szakmában teremetett iskolát, melyben a sok műtét és oktatás mellett a tudomány művelésére nem mindig ideálisak a feltételek.

Mátyus László továbbá kiemelte az ünnepelt fotóművészetét, és a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar Kari Tanácsának oklevelével köszönte meg a professzor több évtizedes áldozatos munkáját.

Nyírády Péter, az Urológiai Szakmai Kollégium elnökeként és Tenke Péter, a Magyar Urológiai Társaság elnökeként barátként, tanítványként méltatta a professzor szakmai munkáját. Elhangzott: szinte nincs olyan az endoszkópia iránt érdeklődést mutató szakmabeli, aki ne lett volna a professzor tanítványa. Munkásságával példát mutatott a magyar sebészek, urológusok, orvosok számára, hogy itt is lehet európai, sőt világszinten alkotni. Ennek elismeréséül Tóth Csaba professzor átvehette a Magyar Urológiai Társaság ezüst emlékplakettjét is.

A köszöntőket követően a tudományos ülésen egykori és jelenlegi kollégák idézték fel egyebek mellett Tóth Csaba professzor fiatal éveit, munkásságát a debreceni Urológiai Klinikán és a sebészeti technikák, terápiás lehetőségek fejlődését. A tanácsülés után a professzor fényképeiből „Sokarcú élet” címmel fotókiállítás is nyílt.

– unideb.hu –