Jubilál a Debreceni Egyetem Nyíregyházi Kutatóintézete

Akt.:
Jubilál a Debreceni Egyetem Nyíregyházi Kutatóintézete
© Fotó: unideb.hu
Debrecen, Nyíregyháza – Az intézet nemzetközi jelentőségű biotechnológiai és nemesítési eredményeket ért el fennállása 90 éve alatt, valamint itt működik Európa második legrégebbi tartamkísérlete. A jubileum alkalmából 7 ország kutatói tanácskoznak.

Mind a hazai, mind a kedvezőtlen ökológiai adottságú nyírségi térség növénytermesztésében jelentős szerepet tölt be a Debreceni Egyetem Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság Nyíregyházi Kutatóintézete. Több évtizedes nemesítési kutatások nyomán 20 növényfajból csaknem 50 elismert fajtával rendelkezik a kutatóintézet, és több mint 60 fajta fenntartó nemesítését végzi. Egyre nagyobb teret kapnak az alternatív növények, ezek nyíregyházi faj- és fajtaportfóliója európai szinten is egyedülálló.

– Különleges jelentőségűek növénytermesztési kutatásaink, hiszen az intézetünkben 1929-ben indított Westsik-féle vetésforgó a kontinens második legrégebbi tartamkísérlete. Ennek keretében a globális felmelegedéssel, a talaj szénkészletével, illetve talajműveléssel kapcsolatos vizsgálatokat is végzünk – mondta Zsombik László igazgató a kutatóintézet fennállásának 90-ik évfordulója alkalmából tartott nemzetközi konferencián.

A tartamkísérletek eredményeit, kutatási hátterét a Debreceni Egyetem kutatói Norvégiából, Olaszországból, Ukrajnából, Indiából, Romániából, valamint Szlovákiából érkezett szakemberekkel közösen tekintik át a szerdán kezdődő kétnapos jubileumi tanácskozáson.

– A gyenge minőségű termőtalajok hasznosítását célzó eredményeinket Európában, sőt a világ más tájain is hasznosítják. Vannak országok például, ahol rozsból, pohánkából és fehérjenövényekből nagy területen a mi fajtáinkat vetik. Ugyanakkor biotechnológiai kutatásaink eredményei is nemzetközileg ismertek – ismertette Dobránszki Judit, a DE AKIT tudományos főigazgatója.

A kutatóintézet évfordulója alkalmából átadták a konferencián a „homokjavítás atyjáról”, Westsik Vilmosról elnevezett díjat. Az elismerést kétévente olyan személy kaphatja, aki kimagasló tevékenységet folytat az Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság kutatóintézetei érdekében. A kitüntetést Jávor András rektori főtanácsadó, az egyetem Agrár Kabinetének elnöke vehette át.

– Debreceni Egyetem –