Jövőre is támogatnák a rászoruló diákokat

Jövőre is támogatnák a rászoruló diákokat
© Fotó: Pixabay
Debrecen – Ismét csatlakozna a debreceni önkormányzat a Bursa Hngarica ösztöndíjprogramhoz.

A Bursa Hungarica ösztöndíjon keresztül jövőre is támogatná a felsőoktatásban tanuló, illetve oda jelentkező hátrányos helyzetű, szociálisan rászoruló diákokat a debreceni önkormányzat – derül ki abból az előterjesztésből, amelyről csütörtökön tárgyalnak a városi közgyűlésben. Amennyiben elfogadják a képviselők a javaslatot, a pályázatokat október 3-án írják ki, a benyújtási határidő november 7-e lesz. A nyerteseket december 7-e után értesítenék.

A pályázók idén is az EPER-Bursa elektronikus felületen keresztül tudnának jelentkezni.

Az előterjesztésben az is olvasható, hogy az ösztöndíj időtartama háromszor tíz hónap, hat egymást követő tanulmányi félév (a 2018/2019-es tanév, a 2019/2020-as tanév és a 2020/2021-es tanév) lenne. A pályázók közül csak azok részesülhetnének ösztöndíjban, akik a 2018. évi felvételi eljárásban először nyernek felvételt felsőoktatási intézménybe és tanulmányaikat a 2018/2019. tanévben ténylegesen megkezdik.

Az ösztöndíjakat havi 3 ezer és 6 ezer forint közötti összegben határoznák meg.

Kétféle pályázat

Az „A” típusú ösztöndíjpályázatra azok a települési önkormányzat területén lakóhellyel rendelkező, hátrányos szociális helyzetű felsőoktatási hallgatók jelentkezhetnének, akik felsőoktatási intézményben (felsőoktatási hallgatói jogviszony keretében) teljes idejű (nappali munkarend szerint), alapfokozatot és szakképzettséget eredményező alapképzésben, mesterfokozatot és szakképzettséget eredményező mesterképzésben, osztatlan képzésben, vagy felsőfokú, illetve felsőoktatási szakképzésben folytatják tanulmányaikat. Ezen ösztöndíj időtartama 10 hónap, két egymást követő tanulmányi félév során (a 2017/2018. tanév második félévében és a 2018/2019. tanév első félévében).

A „B” típusú pályázatra azok a települési önkormányzat területén lakóhellyel rendelkező, hátrányos szociális helyzetű fiatalok jelentkezhetnek, akik a 2017/2018. tanévben utolsó éves, érettségi előtt álló középiskolások, vagy felsőfokú diplomával nem rendelkező, felsőoktatási intézménybe felvételt még nem nyert érettségizettek és a 2018/2019. tanévtől kezdődően felsőoktatási intézmény keretében teljes idejű (nappali munkarend szerinti) alapfokozatot és szakképzettséget eredményező alapképzésben, osztatlan képzésben, vagy felsőoktatási szakképzésben kívánnak részt venni.

HBN-OCs