Jövőre is a nyitottság, a jól kérdezés a Vojtina célja

Akt.:
Évadnyitó sajtótájékoztató a Vojtina Bábszínházban
Évadnyitó sajtótájékoztató a Vojtina Bábszínházban - © Fotó: Molnár Péter
Debrecen – Öt új előadással fogja kézen, s vezeti a gyerekeket a növekedés útján a Vojtina Bábszínház társulata.

Ahogy a játszószínház falairól a festőhenger, úgy a játszók arcáról a napfény, a pihenés törölte le az elmúlt, hajszolt évad alatt odarakódott ráncokat. A Vojtina Bábszínházban szerdán gyűlt össze a társulat, hogy belevágjon a hasonlóan izgalmas új évadba.

Mint azt az igazgatónő, Asbóth Anikó is elmondta, nem telt teljesen tétlenül a nyár: játszottak a Győrkőc Fesztiválon, a Virágkarneválhoz kapcsolódó Lurkó Ligetben és a szatmárnémetiben a Harag György Társulat vendégeként. Utazik még előadásuk Budapestre, Kolozsvárra, Dunaszerdahelyre, Nagyváradra és Kaposvárra. A vezető örömmel jelentette, hogy a Nemzeti Kulturális Alaphoz benyújtott pályázataik nyertek, ez legalább annyi teendőt hoz magával, mint lehetőséget; és várnak még az Emberi Erőforrások Minisztériumának döntésére egy kiírás kapcsán.

v1

Fotó: Molnár Péter

A város kiemelt turisztikai régióvá emelése a bábosház számára egy régi vágy teljesülését jelenti: a hely fölötti két lakás immár biztosan méltó, állandó kiállítási helyszínévé válhat a Kemény Henrik hagyatékának. Elődök emlékének őrzéséért egy másik fontos programsorral is tesz a társulat: ötven éve hunyt el a debreceni születésű Blattner Géza, aki az 1920-as évek Párizsának jelentős bábos képzőművész személyisége volt; munkássága nyomán több bábszínház is létesült a francia fővárosban.

Egy monumentális, négy cívisvárosi kulturális intézmény összefogásával létrejövő Modembeli kiállítás nyílik az évforduló kapcsán, amelynek a szervezésen túl, többek között a tárlat terében eljátszott etűdökkel, témanapokkal lesz részese a Vojtina. Erről Láposi Terka játszószínházi vezető beszélt. Mint ahogy a kézműves játékok, illetve a korábban megismert színházi nevelési programok, azaz a Lomtalanítás és a Halak kora előadások továbbfolytatásáról, valamint Arany Zoltán interaktív hangszerkiállításáról is.

v3

Fotó: Molnár Péter

Az esemény végén bemutatták a 26 éves Faragó Melindát, aki felhívásra jelentkezve került be a társulatba. Az évad a nagyközönség előtt vasárnap 10 órakor a Nagytemplom mögötti Emlékkertben nyílik az egy éves kor alatt ingyenes Idesüss a Figurásra! programsorral.

HBN–HABE








hirdetés