Jövőre épülhet tovább

Jövőre épülhet tovább
© Fotó: HBN
Debrecen – A határon túli magyar színészek továbbképzésének is helyet adna az új színház.


– A magyar-román határon átnyúló Európai Uniós program keretében van lehetőség a Csapó utcai Latinovits Színház építésének befejezésére – jelentette ki dr. Papp László polgármester portálunk kérdésére. Elmondta: amennyiben az erre vonatkozó támogatási szerződést is aláírják, 2,5-3 milliárd forint áll majd rendelkezésre erre a célra. A város vezetője szerint ennek köszönhetően jövőre el tudják kezdeni a 2009-ben félbehagyott építés befejezését. A Latinovits Színház épülete jelenleg szerkezetkész, a belső munkák vannak még hátra. A három évvel ezelőtt készült terveket nemrég felülvizsgálták, aktualizálták.

Továbbképző hely

A polgármester úgy fogalmazott, hogy a Latinovits nemcsak egy „sima színházként” fog funkcionálni, hanem kamaraszínház, stúdiószínház, varieté és közösségi terek is lesznek benne. Hozzátette, hogy „kulturális bölcsőként” a határon túli magyar színészek posztgraduális képzését is ott akarják megoldani. – Utóbbi hosszú távon nagyon élénk, pezsgő színházi életet generálhat Debrecenben, hiszen ezeknek a színészeknek a társulatai fel is léphetnek majd nálunk – közölte dr. Papp László.

A Csokonai megújítása

– A helyzetet bonyolítja, hogy a Csokonai Színház épülete teljes körű, külső-belső felújításra szorul. Azért, hogy a várhatóan 2-2,5 évig tartó munka ideje alatt se szűnjön meg a színjátszás a városban, minél hamarabb be kell fejezni a Latinovits építését és a Csokonait addig oda kell költöztetni – tette hozzá dr. Papp László.

Az önkormányzati vezető szerint a Csokonai Színház renoválására azonban jelenleg nem áll rendelkezésre uniós pénz, vagyis erről a kormánnyal kell megegyezni. Amennyiben ez sikerül, a régi színház renoválását 2017-ban, vagy 2018-ban lehet megkezdeni – mondta a polgármester.

HBN-OCs
hirdetés