Jövő tavaszra teljesen megújulhat a kispiac

Életkép a Fényes udvarból. A helyiek szerint ráférne a modernizáció a városrészre
Életkép a Fényes udvarból. A helyiek szerint ráférne a modernizáció a városrészre - © Fotó: HBN-archív
Debrecen – Az engedélyes tervek már rendelkezésre állnak, a kiviteli tervek júniusig készülnek el.

Elhanyagolják a döntéshozók a Fényes udvart, miközben a fiatalabb lakótelepeken már történtek felújítások – erről Jakab László írt szerkesztőségünknek.

Egyre több tehervonat jár, nappal és éjszaka is zakatolnak.

Egyebek mellett arra panaszkodott, hogy az ottani utak aszfaltozása sok helyen a 35 évvel ezelőtti. A járdák többsége, például az óvoda mellett is ilyen régi, az azokon található nagy repedésekben csetlik-botlik a gyalogos, a rollerező gyerek. Hozzátette, a lépcsőknél sok helyen nincs megoldva az akadálymentesítés, nem lehet kerekesszékkel, babakocsival közlekedni.

Jakab László kifogásolta, hogy a Fényes udvari kispiac felújítása régóta várat magára. Arról is írt, hogy a lakótelepen élőket zavarja a legszélső házaktól alig 70 méterre közlekedő vonatok zaja, főleg nyáron, amikor a meleg miatt ki kell nyitni az ablakokat. A sínek mellett húzódó kiserdő csak részben véd ettől. Ráadásul nemrég sűrűsödött a vasúti teherszállítás, többször hosszú tehervonatok zakatolnak, nappal és éjszaka egyaránt – írta.

Kijavítják a rossz járdát

A polgármesteri hivatal városfejlesztési főosztálya erre úgy reagált, hogy a Fényes udvarban az óvoda mellett keresztben elrepedt járda javítására vonatkozó kérést nyilvántartásba vették. A munkálatokat, amint tartósan jóra fordul az időjárás és lehet meleg aszfaltot használni, elvégeztetik.

Jövő tavaszra lesz új piac

A Fényes udvari kispiac korszerűsítésével kapcsolatban azt közölték, hogy az engedélyes tervek már megvannak, a kiviteli terv júniusig készül el. Ezt követően kerül sor – várhatóan augusztusig – a támogatási szerződés megkötésére. Ennek birtokában lehet pályázaton kivitelezőt választani, mely folyamat másfél-két hónapot vesz majd igénybe. Így várhatóan ez év októberében kezdődhetnek meg a kivitelezési munkák.

Amennyiben az időjárás nem szól közbe, jövő tavaszra teljesen megújul a kispiac – ígérték. Kiderült, hogy a felújítás magában foglalja majd a világítás korszerűsítését, a térburkolat átépítését, a kispiac feletti tető kialakítását, illetve új árusító asztalok telepítését. Új vizes blokk is épül majd.

Indokolt a zajvédőfal

A Fényes udvar mögött húzódó 100-as vasútvonal korszerűsítésére vonatkozó kérdéseinkre azt a választ kaptuk a polgármesteri hivataltól, hogy az a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában valósul meg. Azt azért elárulták, hogy a tervek a vasútvonal szinte teljes debreceni szakaszán tartalmazzák zajvédő fal telepítését. A beruházás 2020-ig készül el – tudtuk meg.

HBN–OCS
hirdetés