Jövő hónapban ismét Eötvös Kupa

Jövő hónapban ismét Eötvös Kupa
Debrecen – Idén lesz nagykorú az Eötvös Kupa nemzetközi röplabdatorna, hiszen immáron 18. alkalommal rendezik meg a versenyt.


Az idei esztendőig 35 ország több tucat csapata szerepelt az eddigi tornákon, de a szervezők örömére ez a szám hamarosan emelkedni fog. Az elmúlt években több korosztályos válogatott is részt vett a versenyen, a hazaiakon kívül például Belgiumból, Chiléből, Grúziából, Izraelből, Katarból, Kazahsztánból, Romániából, Svájcból, Tajvanról, Tunéziából. A válogatottakon kívül neves klubcsapatok érkeztek az elmúlt években pl. az Egyesült Államokból, az Egyesült Arab Emírségekből, Finnországból, Kínából, Dániából, Észtországból, Hollandiából, Lettországból, stb.

Az idei versenyen ismét újítanak a szervezők. A hagyományos – 2014. augusztus 17-19. között több helyszínen sorra kerülő – teremröplabda-torna mellett 2014. augusztus 21-én, Hajdúnánáson nemzetközi strandröplabda tornát is rendeznek öt kategóriában.

A teremröplabda versenyen remélhetőleg ismét visszatér a megismételhetetlennek tűnő légkör. Ennek kellékei adottak: a belvárosban zajló megnyitó, a hangulatos kísérő rendezvények, a soknemzetiségű légkör, a virágkarnevál közelsége, a két nem egy helyszínen történő játéka, a prominens személyek jelenléte, a teltházas döntő, a minden résztvevőnek adott ajándékcsomag, a magyar szenior válogatott gálamérkőzése, Debrecen nyárvégi hangulata. Ami újdonság: a szervezők a torna nagyköveteinek olyan illusztris személyiségeket kértek fel, akik a magyar (és sok esetben a világ) röplabdázásának emblematikus alakjai. Közülük többen tevőlegesen szerepet vállalnak abban, hogy az Eötvös Kupa valóban érdekes program legyen. Dr. Kotsis Attiláné, a Röplabda Hírességek Csarnokának tagja a szakmai fórumon tart előadást. Hóbor Béla, aki négy olimpián tevékenykedett, a 2012-es londoni férfi röplabda olimpiai döntő első játékvezetője volt immár ötödször vezeti az Eötvös Kupa döntőjét. Bóta Enikő és Nyári Virág, akik egyenként is sokszoros terem és strandröplabda bajnokok, gálamérkőzést játszanak a strandröplabda verseny U21-es kategóriájának győztesével. Rajtuk kívül több nagykövet is emeli majd a díjátadás rangját.

Az először megrendezésre kerülő strandröplabda verseny kétvereséges vigaszágas rendszerben szervezik U13-as, U15-ös, U17-es, U19-es és U21-es korosztályokban. Annak ellenére, hogy először lesz strandröplabda Eötvös Kupa az ország különböző pontjairól, így például a Balaton mellől, a fővárosból, sőt már külföldről is több páros nevezett. Több kategóriában be is telt a tervezett 12-es tábla, de a szabad helyekre – ugyanúgy mint a terem Eötvös Kupán – a szervezők még fogadnak jelentkezéseket.