Jövedelemadó: valljunk színt!

Jövedelemadó: valljunk színt!
Debrecen – Ismét eltelt egy év, amit mi sem bizonyít jobban, mint, hogy kezdődik a személyi jövedelemadó (szja) bevallási időszak. Ezúttal a 2012-ben szerzett jövedelméről kell valamilyen módon számot adnia több mint 4 millió honfitársunknak.

A napokban mintegy 3,9 millióan kapják meg a személyijövedelemadó-bevallási csomagot postai úton a NAV-tól. Az, hogy ki milyen egységcsomagot kap, a tavaly benyújtott bevallás típusa és az adóhatóság rendelkezésére álló információk alapján dől el, segítve, hogy mindenki a leginkább “testre szabott” bevallási módot választhassa.

Több lehetőség van

Az a 680 ezer magánszemély, aki tavaly munkáltatóját bízta meg bevallása elkészítésével, nem kap csomagot. Az a 710 ezer magánszemély, aki elektronikusan az Ügyfélkapun keresztül küldte el bevallását, elektronikus értesítést kap a tárhelyére. Most is választani lehet a munkáltatói adómegállapítást. Aki azt szeretné, hogy munkáltatója készítse el bevallását, annak ezt január 31-ig írásban kell kérnie munkáltatójától. Ha a magánszemély nem kéri a munkáltatói adómegállapítást, erről is nyilatkoznia kell. Ha a munkáltató nem vállalja az adó megállapítását, erről tájékoztatnia kell a munkavállalót. Továbbra is választható az egyszerűsített bevallás, ilyenkor az adóhatóság készíti el a bevallásunkat. HBN