Jöttek-mentek a frontok, és enyhe, esős időnk volt

Kinyílt a hóvirág több helyen is
Kinyílt a hóvirág több helyen is - © Fotó: Harsányi Zsolt
Hajdú-Bihar – A változatos, tavaszias időt a tartós nyugati áramlásnak köszönhettük. Agrometeorológia a Debreceni Egyetem Agrárkutató-intézetek Tangazdaságából.

Kelet-Magyarországon mintegy 2-2,5 °C-kal múlta felül a havi középhőmérséklet az ilyenkor szokásos értéket.

A januári hidegtől sok gazda várja, hogy a kártevők, kórokozók áttelelő állományait ritkítsa, tizedelje, ám ezekben az idei tél eddig nem sok kárt tehetett. A Tiszántúl északi felén a hónap második dekádját leszámítva szinte végig bőven az átlag feletti hőmérséklet, kifejezett enyheség jellemezte az időjárást. Január első és utolsó hetében több helyen érte el a napi csúcshőmérséklet a plusz 12– 14 fokot, miközben sorozatban maradtak fagymentesek az éjszakák. A változékony, tavaszias időt a tartós nyugatias áramlásnak köszönhettük, a sorjázó frontok nyomában gyakran erősödött meg a szél és borult be az ég, de csapadékból ekkor csak kis mennyiség hullott.

Volt havazás is

Az úgynevezett „zonális” áramlási képben változás a középső dekádban következett, akkor magas nyomás vette át az irányítást a kontinensen. A blokkoló anticiklon útját állta az atlanti eredetű enyhe levegőnek, rövid időre szabad utat engedett viszont a hideg, kontinentális légtömegeknek. Az anticiklon peremén, térségünkben keveredett a hideg és a mediterrán, enyhe levegő, mely gyakran eredményezett vegyes halmazállapotú csapadékot: jobbára havazott, de időnként eső, havas eső, ónos eső is hullott. Néhány napra 2–8 centiméteres hótakaró is kialakult, legtovább – 4-5 napra – az északi tájakon maradt hó. Ebben az időszakban volt legerősebb az éjszakai lehűlés, a havas, derült vidékeken egy-egy hajnalra a mínusz 10 °C-ot is megközelítette a hőmérséklet. Téli napból, amikor nappal is fagypont alatt maradt a hőmérséklet, mindössze 1-2 fordult elő Hajdú-Bihar megyében.

A hónap során, bár a változékony idő sokszor járt felhősödéssel, éppen Kelet-Magyarországon sütött legtöbbet a nap, 20-30 órával többet, mint megszokhattuk. A Hajdú-Biharban a lehullott 25–28 milliméteres területi átlag megfelelt az ilyenkor elvárható mennyiségnek. Jelenleg különösebben nagy szüksége nincs a nedvességre, újabb csapadékra talajainknak, hiszen azok a legtöbb vidéken a szabadföldi vízkapacitás szintjéig telítettek.

– Debreceni Egyetem – AKIT DTTI Agrometeorológiai és Agroökológiai Monitoring Központ –