Jött a belvíz, és zárójelbe tett mindent

Belvíz a 33-as út mellett Hortobágy közelében
Belvíz a 33-as út mellett Hortobágy közelében - © Fotó: Derencsényi István
Hajdú-Bihar – Újabb jelentős csapadék áztatta Kelet-Magyarország térségét, fokozva a belvízhelyzetet. Agrometeorológia a Debreceni Egyetem Agrártudományi Központjából.

Ahogy a megelőző időszakoknak, február harmadik hetének legjellemzőbb vonása is a bőséges csapadék volt, melyhez igen enyhe idő társult. Ciklonok, illetve a hozzájuk tartozó frontok egész sorozata vonult át a Kárpát-medence felett, folyamatos utánpótlást biztosítva a nedves és enyhe levegőnek, melyben kedvezőek voltak a csapadék kialakulásának feltételei. Területi átlagban is mintegy 15 milliméter feletti mennyiség hullott Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben, de nagy területen fordult elő 20-30 millimétert is elérő heti összeg. A nagyobb mennyiségeket ezúttal a nyugat- északnyugatabbi tájakon, elsősorban a Tisza mentén mértük, de lokálisan másutt is kialakult 30 millimétert feletti szumma.

Tovább nőtt

A belvízzel elöntött területek nagysága ismét jelentősen növekedett: a párás, borongós időben, még a relatíve magas hőmérséklet és a meg-megélénkülő légmozgás sem eredményezett a lehullott nagy mennyiségű csapadékot ellensúlyozó mértékű párolgást. Talajaink vízbefogadó képessége ugyanakkor már hosszabb ideje korlátozott, hiszen a felső egy méteres mélységű szelvény nagy területen legalább szabadföldi vízkapacitásig telített. Különösen a felső fél méteres rétegre jellemző sokfelé csaknem a teljes pórustérfogat víztelítettsége, így az újabb csapadék a felszínről csak lassan szivárog a talajba.

Enyhe éjszakák

Hőmérsékleti szempontból is felülmúlta a sokéves átlagértéket az időszak, a heti középhőmérséklet 6-7 fokkal is melegebb volt a megszokottnál, szinte mindenütt fagymentes éjszakákkal. A hét elején főként Hajdú-Bihar megye déli felén sokfelé 15-16 foknál is melegebbet mértünk a kora délutáni órákban, s ez már inkább felel meg március végi, mintsem februári időnek. A magas hőösszeg máris beindította a mogyorófélék virágzását, egyúttal arra is figyelmeztet, hogy egyéb gazdasági növényfajaink nedvkeringése is élénkülhet az enyhe idő hatására, mely a későbbi fagykárok kockázatát emeli. A gyümölcsösökben az aktuális metszési munkálatok végzésére ugyan egy-egy napon jó lehetőséget biztosított az időjárás, ám a gyakori eső, zápor, sőt helyenként előforduló korai zivatar már korlátozta úgy a metszés, mint az azt kiegészítő növényvédelmi feladatok végzését.

– DE ATK Agrometeorológiai és Agroökológiai Monitoring Központ –
hirdetés