Jótettekre vagyunk teremtve: program indult az újszülöttekért

Akt.:
A Kincses kórus a Bodzavirág című dalt adta elő
A Kincses kórus a Bodzavirág című dalt adta elő - © Fotó: Matey István
Debrecen – Sorstárs mentorokkal és érzékenyítő játékokkal is segítik az integrálódásukat.

Marilyn Monroe, Newton, Victor Hugo, Winston Churchill – a közös bennük az, hogy koraszülöttek voltak. Hazánkban a koraszülések a szülések 8–9 százalékát teszik ki, amelyek száma Hajdú-Biharban évente mintegy 500 – mondta el a Napló érdeklődésére az Újszülöttjeinkért, koraszülöttjeinkért Alapítvány új programjának vezetője.

Fotó: Matey István Fotó: Matey István ©

Dr. Horváth A. Zsolt hangsúlyozta: az orvostudomány nagyon sokat fejlődött az elmúlt 20 évben, így ennek eredményeként ma a legéretlenebbek, a 400–500 grammos újszülöttek, a 24 hétre vagy annál korábban születetteknek a fele is túlél, a 26 hetesek között pedig pár százalékra csökken a halandóság. Az alapítványt 2001-ben hozták létre, amelynek a kezdetektől az a célja, hogy a szülők felé forduljon, és lehetővé tegye nekik, hogy mindig az újszülöttjeikkel maradhassanak. A szervezet most egy pályázaton 610 millió forintot nyert, amely felhasználásával az Észak-Alföld régióra kiterjesztett programot valósíthat meg. Ennek révén többek között az alapítvány által kiképzett sorstárs mentorok már a betegágyak mellett bekapcsolódnának a munkába. Ezt szabadidős programok is gazdagítják majd; már megalakult például az énekkaruk, és lesz sakkcsapat, nyelvoktatás és népi tánc is. Fontos terület továbbá, hogy az érintett szülőket nyomtatott és elektronikus tájékoztató kiadványokkal lássák el. Annak érdekében, hogy a társadalom nyitott szívvel fogadja be a koraszülött gyerekeket, úgynevezett érzékenyítő játékokkal is segítik az integrálódásukat. A program közreműködő partnere a debreceni klinika koraszülöttosztálya, a más városokban működő társintézmények, valamint a történelmi egyházak is.

A Jótettekre vagyunk teremtve című projektnyitó rendezvényt prof. dr. Balla György, az alapítvány elnöke nyitotta meg a Hajdúdorogi Főegyházmegye Érseki Hivatalában. Köszöntőt mondott Kocsis Fülöp görögkatolikus metropolita, Palánki Ferenc római katolikus püspök atya, valamint Derencsényi István, a református egyházkerület főjegyzője és dr. Papp Csaba önkormányzati tanácsnok. A felszólalók a gyermeki lélek csodájára, az összefogás fontosságára és Krisztus jóságára is emlékeztették az egybegyűlteket.

HBN–VA