Jót tett a sok eső a Északkelet-Magyarországon a régió erdeinek

Erdő
Erdő
Északkelet-Magyarországon már az év első hét hónapjában lehullott az évi átlagos csapadékmennyiség. A szakemberek szerint általánosságban jót tett a sok eső a régió erdeinek

A több éves erdősítések közül különösen a lassan növő kocsányos tölgyes fiatalosoknál volt érezhető a jótékony hatása. De ugyanez elmondható a vörös tölgy, a fekete dió, a nemes nyár és a hárs-felújításokra is.

Az idős és a középkorú erdőállományaik java része is sokat fejlődött

 

Juhász Lajos, a Nyírerdő Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese abban bízik, hogy az idős és a középkorú erdőállományaik java része is sokat fejlődött ebben az időszakban. Ugyanakkor a lefolyástalan, belvizes laposokban, valamint a kötöttebb talajú térségekben az első éves erdőtelepítések és felújítások megsínylették a jelentős többletcsapadékot.

A melegigényes akácosok is később kezdtek növekedni az idén, bár az erdészek szerint egy esetleges szép, fagymentes őszi időjárás mellett ez a lemaradás még behozható. Probléma viszont, hogy a zord idő mindvégig akadályozta az ápolási munkákat, ezért a megszokottnál erőteljesebb az erdőkben a gyomosodás. Mindent egybevetve a szakemberek úgy vélik, hogy erdészeti szempontból örvendetesebb egy ilyen extrém csapadékos év, mint az aszályos esztendők.