Jönnek az első fagyok, vigyázzunk az utakon!

Jönnek az első fagyok, vigyázzunk az utakon!
© Fotó: Pixabay
Hajdú-Bihar – A reggeli és éjszakai órákban már fagypont körül alakulnak a hőmérsékleti értékek, melyek jelentősen befolyásolják az utak biztonságát.

Már az időjárásban is beköszöntött a hideg ősz, melynek egyik természetes velejárója az út -, látási – és időjárási viszonyok fokozatos vagy ugrásszerű változása. A reggeli és éjszakai órákban már fagypont körül is alakulnak a hőmérsékleti értékek, melyek jelentősen befolyásolják az utak biztonságát. Erre sajnos a járművezetők egy része nem kellően készül fel. Bár a téli gumi használata nem kötelező Magyarországon, ugyanakkor ebben az időszakban már kifejezetten ajánlott ezen tulajdonságokkal rendelkező abroncsok használata.

Figyelni kell arra is, hogy a különböző fronthatások, a rosszul megválasztott ruházat, a gépkocsi szellőző/fűtő berendezésének helytelen üzemeltetése fáradtságot, bágyadtságot okozhat, mely a reakcióidő megnövekedésével jár együtt.

Az eső, a betakarítások miatt az úttestre kerülő sárfelhordás fokozottan körültekintő és előrelátó vezetési stílust, a kormány és a pedálok lágyabb kezelését igényelné, melyet azonban sokszor nem vesznek figyelembe, a sebességet nem az út – és látási viszonyoknak megfelelően választják meg.

Az ünnephez kapcsolódóan jelentős személy- és gépjárműforgalom növekedésre kell számítani a főközlekedési útvonalakon, autópályákon, autóutakon. A közrend, közbiztonság, valamint a közlekedés rendjének fenntartása érdekében szükség esetén forgalomirányítással, forgalomsegítéssel, valamint tájékoztatással segíti a rendőrség az állampolgárok biztonságos közlekedését.

– Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság –