Helyi közélet

2013.05.08. 15:38

Ma a történelem volt soron

Debrecen - A harmadik nagy tárgy, a történelem írásbeli vizsgára került sor szerdán országszerte.

Debrecen - A harmadik nagy tárgy, a történelem írásbeli vizsgára került sor szerdán országszerte. Középszinten közel 80 ezer, emelt szinten 5700 diák érettségizett. A három órás vizsga írásbeli feladatsorát mintegy 60 százalékban a magyar, 40 százalékban az egyetemes történelemhez kapcsolódó tudnivalók alkották. Az összes feladat felét a 19. és a 20. század történelme adta. A vizsgázók használhatták a középiskolai történelmi atlaszt, illetve helyesírási szótárt is.

Korrektnek nevezte a szerdai érettségin teljesítendőket Márkus-Szabó Anikó, a Csokonai Gimnázium történelemtanára; úgy véli, beleillik az elmúlt évek feladatsorába, nem volt nehéz a vizsga.

– Külön örömmel fogadtam a művészettörténeti feladatot. Sok kérdés kapcsolódott a mai magyar társadalmi viszonyokhoz, melyek ismerete fontos, de már a tananyag végén van, nemigen számítottak rá a diákok, ezért egy részük valószínűleg nehéznek találta a vizsgát. De a témák közt volt Széchenyi reformjai és a honfoglalás is, amiket szeretni szoktak a tanulók – mondta el a tanárnő érdeklődésünkre.

HBN-SzT


Főbb témák a középszintű történelem érettségin

A köztársaság kori Róma, az oszmán hódítás, a középkori magyar városfejlődés, a barokk művészet, a dualizmus kori gazdaság, a nagy gazdasági világválság, az Európai Unió intézményei, a honfoglalás, a magyarországi reformáció kulturális hatása, Széchenyi reformprogramja, Magyarország demográfiai helyzete és az ENSZ.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában