Jön a téli parkolóbérlet, a részletek is kiderültek

Akt.:
Ülésezett a debreceni közgyűlés
Ülésezett a debreceni közgyűlés - © Fotó: Matey István
Debrecen – A polgármester előrevetítette, hogy a nyugati tehermentesítő úton nem lehet majd várakozni.

Komolyabb vita bontakozott ki a közgyűlésben annak kapcsán, hogy januártól 1,9 százalékkal megemelték az önkormányzati intézményekben az étkezésért a Sodexonak fizetendő díjat. Madarasi István (MSZP) a rezsicsökkentést kérte számon a polgármesteren. Dr. Papp László (Fidesz-KDNP) erre azt válaszolta, hogy az az intézményrendszerre nem terjed ki. Herpergel Róbert (Jobbik) azt kérdezte, figyelembe vették-e, hogy a Sodexo ételei mostanában szerinte ehetetlenek. – Ezzel kapcsolatban az önkormányzat megkereste az új egészségügyi államtitkárt. Azt kértük tőle, hogy a szabályozásban adjanak némi mozgásteret, engedjék meg, hogy ízesebb legyen az étel – válaszolta a város vezetője, aki úgy vélte, hogy túlzás az ehetetlen jelző. Ágoston Tibor (Jobbik) ezután is ehető ételt kért a cégtől hozzászólásában. A kormánypárti képviselők védelmükbe vették a jelenlegi szabályozást.

Emelkedő lakbérek

A következő napirend az önkormányzati tulajdonú lakások lakbéreinek emelése volt. Az úgynevezett régi típusú szociális lakbért januártól 3,9 százalékkal, míg a támogatott piaci lakbért 1,9 százalékkal növelik – döntöttek a képviselők. Az indoklás szerint nagymértékben növekedtek a magántulajdonú lakások bérleti díjai. Az önkormányzati lakbérek – különösen az úgynevezett régi típusú szociális lakásoké – ennek töredéke.

A képviselők jóváhagyták azt az előterjesztést, amelynek értelmében 2016-tól a debreceni háztartások a jelenleginél kisebb, 60, vagy 80 literes kukákat is használhatnak. Kőszeghy Csanád Ábel (Jobbik) azt kérdezte, hogy ezek mennyibe kerülnek majd, és értelmetlennek nevezte, hogy az ügyintézéséért 3 ezer forintos illetékbélyeget kell majd vásárolni. Dr. Papp László szerint még nem világos, hogy a kisebb szemetesekért mennyit kell fizetni (ez a minisztériumon múlik), de az biztos, hogy nem arányosan lesz olcsóbb, mert bizonyos költségek állandóak. Az illetékbélyegről pedig nem az önkormányzat döntött – tette hozzá a polgármester.

Téli garázsbérlet

A közgyűlés döntése szerint bevezetik a téli parkolóbérletet, amelyet azoknak ajánlanak, akik a leghidegebb időszakban csak ritkán használják autójukat. Az új bérlettípus a Kölcsey Központ mélygarázsába lesz érvényes. A tárolt járművek havonta maximum 4 alkalommal hagyhatják majd el az épületet. A november 1. és február 28-a között használható téli bérletnek két formája lesz. A 4 hónapos 30 ezer forintba, a 2 hónapos 15 ezer forintba kerül. A parkolókról szóló vitában dr. Papp László elmondta: mivel a nyugati kiskörút elsősorban a lassan teljes egészében sétálóövezetté alakuló Piac utca kiváltására szolgál, ott alapvetően tilos lesz parkolni. A környező mellékutcákban és a Miklós utcai parkolóházban viszont meg lehet állni autóval.

HBN-OCs


Teraszok, teremőrök, utcanév

Jóváhagyták azt a kezdeményezést, hogy a Régi Városháza Rózsa utca felőli részén tiltsák meg a parkolást, mert ott hamarosan terszokkal rendelkező üzletek nyílnak. Madarasi István arra emlékeztetett: többen levélben kérték a polgármestertől, hogy Göncz Árpádról nevezzenek el utcát. – Vizsgáljuk annak lehetőségét, hogy a város melyik közterületét nevezzük el a volt köztársasági elnökről – jelentette ki dr. Papp László. Azt az előterjesztést is elfogadták, hogy 16 fővel növelik a teremőrök számát a Déri Múzeumban, mert ott november 30-án megnyílik a mindkét szintet betöltő új, állandó kiállítás.

Van-e pályázat a konyhára?

Folytatódott a vita arról, hogy a Pallagi úti Idősek Háza elhasználódott konyhájának felújítására tud-e az önkormányzat pályázni. Madarasi István felolvasta annak a kormányhatározatnak a címét, amely alapján szerinte kiírják majd az itt is alkalmazható tendert. A polgármester erre azt válaszolta, hogy információi szerint az csak nappali ellátást nyújtó szociális intézményekre vonatkozna, míg a bentlakásosakra nem. Vagyis a szocialista képviselő által javasolt pályázat nem lesz jó.
hirdetés