Jön a tavasz, irány a piac!

Akt.:
Jön a tavasz, irány a piac!
© Illusztráció: ÉKN-archív
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – A szezonális zöldségek, alapanyagok változatos felhasználásával „készül” az egészség.


Március hónapban a téli éléskamra alapanyagai mellett a természet ébredezésével megjelennek a primőr zöldségek: friss saláták, levélzöldségek és hagymafélék, zöldfűszerek, sarjaik, csíráik. Márciusban jellemzően az alábbi zöldségekből válogathatunk: spárga, sárgarépa, articsóka, káposztafélék, cikória (ismertebb nevén: radicchio), édeskömény, kapor, angolzeller, hagymafélék – újhagyma, mogyoróhagyma, snidling, póré –, zsengeborsó, spenót. Gyümölcsökből pedig a narancs, kivi, citrom, alma, körte, grapefruit, lime.

Még érdemes

A friss zöldségek felhasználása és fogyasztása mellett érdemes figyelmet szentelni néhány olyan zöldségnek, melyek a szezonalitásuk végére érnek ebben az időszakban, és ekkor érdemes még fogyasztanunk belőlük, mielőtt újratermelésből beszerezhetők: ilyen a csicsóka és a cikória. Fenséges töltött tészta készíthető például a hagymán párolt cikóriával, amelyet kevés balzsamecet redukcióval tehetünk kevésbé markánssá.

A felsorolt friss zöldségek nagy részét mint primőr zöldséget, általában még kertészetekben, melegágyakban, fóliasátrak, üvegházak védelmében termesztik, de hó végére már a szorgalmasabb konyhakertekben is fellelhetők. Bár a konyhakert vagy a fűszerkert létesítése, gondozása megterhelő feladatokkal járhat, a saját előállítású alapanyagok íze és értéke felbecsülhetetlen. Ha nem is áll módunkban a létrehozása, gondozása, mindenképp érdemes a környékünkön tevékenykedő termelő felkutatása és a vele kiépített összehangolt együttműködés. Ez sok előnnyel járhat, így például megbízható forrásból származó, akár igényeink szerint termesztett, megfelelő mennyiségben és frissességben rendelkezésre álló alapanyagokat használhatunk.

Ezek végtelen sorát kínálhatjuk köretként, de egytál­ételként is salátáknak. Egyik nagy olasz kedvenc például a narancsos édesköménysaláta, amelyhez leheletfinomra szelt édeskömény gumót forgatunk át narancsfilékkel és narancs frissen facsart levével, végül pedig édeskömény zsenge leveleivel és forgácsolt pecorino sajttal fűszerezünk. Üdítően szicíliai. Nem szabad kihagyni a sóskákat és a spenótokat sem, melyekkel házi tésztáinkat tölthetjük, színezhetjük, kiválóak krémlevesként is, emellett pedig remek vitaminpótlók is.

konyhanyelven.hu