Jól zárták a világbajnokságot a fiatal debreceni búvárúszók

Szűcs Rebeka és Nagy Réka
Szűcs Rebeka és Nagy Réka - © Fotó: magánarchívum
Debrecen, Chania – A napokban a Kréta szigetén fekvő Chania városában rendezték meg a 13. Junior Uszonyos-, és Búvárúszó Világbajnokságot, ahol a 10 fős magyar válogatott összességében 2 arany-, és 2 bronzérmet szerzett.

A csapatban ott volt a Debreceni Búvárklub két fiatal kiválósága is, Szűcs Rebeka és Nagy Réka egyaránt emelt fővel zárhatta a 3 napos viadalt.

A sportág növekvő népszerűségét mutatja, hogy a rohamosan fejlődő időeredmények mellett kilenc ország is aranyéremmel zárt, a hagyományosan erős nemzetek, úgymint Oroszország, Ukrajna, vagy Magyarország mellett például a kolumbiai és a vietnami himnuszt is eljátszották.

Az erős mezőnyben is jól teljesítettek a debreceniek, hiszen a még csak ifjúsági korú (!) Szűcs Rebeka egyéni csúcsai mellett a nemzeti váltó húzóembere volt, egyéniben pedig éppen csak lemaradt a döntős helyekről, a váltó 5. helye mellett saját legjobbján jócskán faragva a 9. lett a 200 méteres uszonyos úszásban. Nagy Réka a kvalifikációval már önmagában is bravúrt hajtott végre, fő számában, a 400 méteres búvárúszásban elért 8. helyére pedig igazán büszke lehet.

„Büszke vagyok a lányok teljesítményére, a korántsem zavartalan felkészülésünket végül sikerült jól zárni. Réka utolsó éves juniorként ismét példát mutatott mindenkinek, eredményeit kitartó munkájának és példás szorgalmának köszönheti! Rebeka egyéni csúcsai mellett hasznos tapasztalatokat gyűjthetett a folytatásra, hiszen neki még 2 éve van ebben a korosztályban. Mindketten elismerésre méltó munkát végeztek, eredményeikkel pedig igazán elégedettek lehetünk.” – értékelte tanítványait a Debreceni Búvárklub edzője, Kókai Dávid, aki egyben a válogatott csapat trénere is volt a világbajnokság ideje alatt.

A magyar csapat legeredményesebb tagja a gyöngyösi Kardos Laura volt, aki egymaga 2 arany-, és 1 bronzérmet szerzett, rajta kívül még a kecskeméti Balogh Máté is felállhatott a dobogó 3. fokára.

– Debreceni Búvárklub –