Jól van a saját őssejtes új légcsővel élő brit fiú

London, 2012. július 30., hétfő (MTI) – Jól van és újra iskolába jár az a brit fiú, akinél két éve először végezték el az akkor áttörést jelentő légcsőátültetést, amelyben saját őssejtjeivel telepítették be a transzplantált lecsupaszított szervet – adta hírül a The Lancet című brit orvosi folyóirat.

A beavatkozást 2010 márciusában hajtották végre a londoni Great Ormond Street Gyermekkórházban a ma már 13 éves Ciaran Finn-Lynchen. A közel kilencórás műtét során a fiúba donortól származó légcsövet (tracheát) ültettek be, amelyet előbb megfosztottak saját sejtjeitől, majd beborítottak a fiú laboratóriumban szaporított őssejtjeivel. Időközben a fiú csontvelői őssejtjei átalakultak tracheális sejtekké, az új szervet nem lökte ki immunrendszere.

A fiú olyan életveszélyt jelentő állapottal született, amelyben a légcső ürege beszűkül (trachea stenosis), nem növekszik együtt a gyerekkel. Bár korábban különböző kezeléseket kapott, a transzplantáció előtt pár hónappal jelentősen romlott állapota, ezért orvosai Paolo Macchiarini professzorhoz fordultak segítségért, aki a firenzei Careggi egyetemi kórház őssejtkutatója.

Macchiarini vezette két évvel korábban, 2008-ban Spanyolországban a 30 éves Claudia Castillo műtétjét is, aki elsőként kapott őssejtekből létrehozott szervet. Az ő esetében a szervezetén kívül népesítették be őssejtekkel a beültetésre váró légcsövet. Így Ciaran volt az első gyerek, akinél végrehajtották az úttörő őssejtes beavatkozást, és az első páciens, akinél a szervezetén belül telepítették be őssejtekkel az átültetett szervet.

Két éve követik nyomon a fiú egészégi állapotát orvosai, és eddig minden arra utal, hogy normális életet élhet, még az iskolai közösségbe is visszatért – írta a BBC hírszolgálata (http://www.bbc.co.uk/news/health-18980915).

MTI

Címkék: , ,