Jól teljesít HU-GO

Akt.:
Illusztráció
Illusztráció - © Fotó: archív
Debrecen – Az eredményességet mutatja a 39 ezer ügyfél 137 ezer regisztrált gépjárműve.

A korábban Állami Autópálya Kezelő Zrt. közútkezelői tevékenységét 2013. november elsejétől a Magyar Közút Nonprofit Zrt. vette át, ezzel együtt módosult az ÁAK neve és tevékenységi köre is.

Önbevallással

A feladatátadást követően a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. az országos gyorsforgalmi- és főutakra vonatkozóan az E-matrica rendszerben díjszedési, pótdíjazási, díjellenőrzési, az E-útdíj rendszerben díjszedési, egyetemes útdíjszolgáltatói, és díjellenőrzés-támogatói tevékenységet végez.

Az egy éve bevezetett HU-GO elektronikus díjbeszedési rendszer biztosítja a megtett úttal arányos díjbevallást minden 3,5 tonna megengedett össztömeget meghaladó tehergépjárműre a díjköteles 6500 km hosszúságú gyorsforgalmi és főúti szakaszokon, amelyen 101 ellenőrző kapu működik. Az önbevalláson alapuló rendszernek az úthasználó kétféleképpen tehet eleget: viszonylati jegy megváltásával vagy fedélzeti eszköz (OBU) használatával. – A viszonylati jegy előre meghatározott útvonalat feltételez, ezért mindenképp meg kell váltani a jogosultságot – tájékoztatott Kibédi-Varga Lajos, a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. szóvivője. Az úthasználó ezt a HU-GO értékesítési és ügyfélszolgáltatási pontjain elhelyezett útvonaltervező eszközök segítségével végezheti el. Az OBU-t ügyfélszolgálati irodákban, viszonteladó partnerektől szerezhetik be.