Jól jár a hortobágyi turizmus az óriási híddal, amit Debrecenen cipeltek át

Akt.:
Jól jár a hortobágyi turizmus az óriási híddal, amit Debrecenen cipeltek át
© Fotó: SZZSL
Hortobágy – Jövő évtől már kerékpárral is elérhetőek lesznek a turisztikai látványosságok.

Bár elég nagy feltűnést váltott ki az a mintegy 36 méteres szerelvény, mellyel az egyik elmúlt éjszaka kollégánk is találkozott Debrecenben, a forgalmas Böszörményi és Füredi úti kereszteződésben.

A negyedórás fennakadást okozó jármű megjelenése egyszerűen magyarázható. Mint azt a helyszínen sebtében információt gyűjtő munkatársunk is jelezte, a szerelvény Hortobágyra tartott, ahol a folyó fölötti híd része lesz a rakománya.

Három hídelem Dorogról

Előbb a Magyar Közút Zrt.-nél érdeklődtünk a szerelvény mozgása felől, illetve arról, várható-e a túlméretes szerelvény újabb felbukkanása. Kérdéseinkre Marczin Bence kommunikációs osztályvezető megerősítette, hogy a hatalmas járműnek ők adtak útvonalengedélyt, amihez rendőrségi kíséret is elő volt írva.

A Közút szakemberei által kijelölt útvonalon a biztonságos közlekedés a szállítmányozó felelőssége, hiszen ismernie kell a jármű menetdinamikai paramétereit, s ennek tudatában jeleznie kell, ha a kijelölt útvonal nem megfelelő számára. Ebben az esetben a szállítmányozó kifejezetten kérte, hogy Hajdúdorogról Hortobágyra az említett útkereszteződést érintve közlekedhessen a szerelvény, amely – az engedély szerint – 36 méter hosszú, 40 tonna tömegű, 3,91 méter széles és 4 méter magas volt.

Fapadlózatú

Hogy pontosan milyen célt fog szolgálni, arról már a cél­állomáson érdeklődtünk, ahol Torbik Ákos, a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft. projekt- és marketing csoportvezetője adott választ. Kiderült: a pusztában megvalósuló kiemelt, komplex ökoturisztikai fejlesztés része a hídépítés. A génmegőrző kft., a nemzeti park és a halgazdaság zrt. alkotta konzorcium évekkel ezelőtt pályázott a már meglévő turisztikai attrakciók bővítésére, amihez több mint kétmilliárd forint uniós támogatást nyert. Ebből épül meg egy 8,5 kilométer hosszú gyalogos- és kerékpáros turistaút, melynek része a már épülő híd, ami a víziszínpadtól délre ível majd át a Hortobágy folyó felett. Bár a szerkezete fém, ám a 3 és fél méter széles, 100 méter hosszú közlekedő része fából van. A beruházás hídra eső része 160 millió forint – tájékoztatott Torbik Ákos.

Fotó: Matey István (galéria) Fotó: Matey István (galéria) ©

Megálló a toronynál

Az év elején kezdődött és várhatóan november végéig befejeződő projekt során megépített gyalogos- és kerékpáros turisztikai út a halastavaktól indul, és a Mátai Ménest érintve a községen, majd az épülő hídon keresztül a Pusztai Állatparkba vezet.

A kiinduló helyen madárbarát park fogadja a látogatókat, megújulnak a kilátó tornyok is, etetőtavakkal vonzzák a madarakat, melyek megfigyelése így még élvezetesebbé válik a tanösvényen közlekedve. Útközben meg lehet állni a Kungyörgyi toronynál, melyben a Hortobágy fejlődéstörténetét, állattartó népeit és természetvédelmi tevékenységeit mutatja be egy kiállítás. A több, mint 300 éves Mátai Ménesnél a lovak mellett egy kocsimúzeum, ménestörténeti kiállítás és ajándékbolt várja a turistákat.

– Égerházi Péter –


Kölcsönözhető lesz

A turisztikai út érdekessége, hogy az állatparktól a hídig, illetve a másik oldalon a hortobágyi állomást érintve Máta irányába aszfaltozott lesz, majd a 33-as főúttal párhuzamosan a pusztában folytatódva – környezetbe illően – zúzott köves. Azoknak is lehetősége lesz végig kerekezni a 8,5 kilométert, akik más módon érkeznek, ugyanis biciklikölcsönző várja a vendégeket.Egyelőre két depót alakítanak ki, az egyik a látogatóközpontnál, a másik a halastavaknál lesz.

Címkék: , ,