„Jól érvényesül a rutinja”

Már csak néhány nap, és elkezdődik Miskolcon a Lékó Péter – Anatolij Karpov sakk páros mérkőzés.

A nyolcjátszmás rapid találkozó főbírája Verőci Zsuzsa nemzetközi nagymester, a sportág legendás alakja lesz. A négyszeres olimpiai ezüstérmest, volt világbajnokjelöltet, sokszoros magyar bajnokot, nemzetközi versenybírót, edzőt először saját feladatáról kérdeztük:

Két világnagyság várt remek párharcában a főbíró feladata igen egyszerű. A játszma kezdetekor indítom a digitális órát (partinként 25-25 perc gondolkodási idejük lesz, és lépésenként 5 másodperc), ennek ellenőrzése. Nem tagadom, hogy érdeklődéssel figyelem a játszmákat, a kritikus állásokban magam is próbálom a legjobb lépést megtalálni. A partik végén az időzavaros kapkodásokban kicsit figyelni kell, a bíró csak valamelyik fél reklamációjára avatkozhat be a küzdelem menetébe. 

Karpovról 

Verőci Zsuzsát a sakkozás 12. világbajnokáról, Anatolij Karpovról is faggattuk, aki az aktív pozíciós stílus képviselője.

A fölösleges bonyodalmakat szereti elkerülni, a kezdeményezés megragadása után ritkán hibázik. Garri Kaszparovval vívott öt világbajnoki döntője immár sakktörténelem, több mint hetven egyéni tornán diadalmaskodott. Fantasztikus sikere volt például az 1994-es linaresi elsősége, 13 partiból 11 pontot gyűjtött, két és fél ponttal előzte meg Kaszparovot, akivel eddig 172 játszmát játszott, akivel szemben 29 játszmát vesztett el, 22-t nyert meg és 121 parti végződött döntetlennel. A zürichi eredménye (holtversenyben első Kaszparovval) is mutatja, hogy a villám és rapid sakkban különösen jól érvényesül rutinja, a praktikus megoldások. Karpov meglehetősen széles megnyitási repertoárral rendelkezik, de ma már nem igazán alapos a felkészültsége.

Lékóról 

Lékó Péter a szupernagymesterek között az egyik legjobban kidolgozott megnyitási repertoárral rendelkezik – folytatta Verőci Zsuzsa. – Szereti a stratégiailag alaposan kidolgozott állásokat, jól kombinál, szeret kezdeményezni, de nem ijed meg, ha védekezésre kényszerítik. Apró előnyöket is jó technikával vezet győzelemre. A több mint egy éve tartó hullámvölgy fő okát abban látom, hogy az utóbbi versenyeken a kritikus játszmák fokozott idegi terheit kevésbé viselte jól, számtalan esély maradt kihasználatlanul. Korábban kizárólag 1. e4-et húzott, de most már kacérkodik más kezdőlépéssel is. Sötéttel a szicíliai védelem Szevesnyikov-változatának egyik legnagyobb specialistája, de egyre többször vállalja a még élesebb Najdorf-változatot. A páros mérkőzésen azonban sötéttel alighanem csak a zárt megnyitásokra kellett készülnie.

MI