Jöjjön a szolidaritás kormánya

Orbán Viktor szerint az új kormánynak a szolidaritás kormányának kell lennie, ezt az érzést kell újjáélesztenie a magyar emberekben.

A Fidesz elnöke vasárnap Budapesten, a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület (MPEE) rendezvényén 8. alkalommal megtartott évértékelő beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy a kiábrándultságot a szolidaritásnak kell felváltania. A Syma-csarnokban a több ezres hallgatóság soraiban helyet foglalt Mádl Ferenc volt államfő, az MPEE korábbi elnöke is.

A nagyobbik ellenzéki párt vezetője azt tapasztalja, hogy 2005-ben a magyar embereket a teljes kiábrándultság és beletörődés jellemezte. Beszédében a kishitűséget állította szembe a közösségösszefogó szolidaritás érzésével, amely szerinte kivezetheti az országot jelenlegi válságos helyzetéből. A politikus azt mondta: nincs helye Európában annak az országnak, amely nem szolidáris saját polgáraival. Úgy fogalmazott, hogy kell lennie egy helynek, ahol Magyarország lakói előnyt élveznek minden más néppel szemben.

Orbán Viktor országjáró tapasztalatait összegezve sajnálattal állapította meg, hogy a magyarok elhitték: nem a győzelem a fontos, hanem a részvétel. A politikus ezt a szocialista-liberális kormány számlájára írja, amelytől szerinte az ígéreteken túl legfeljebb a Fidesz kergetésére telik, többre nem.

A Fidesz elnöke úgy ítéli meg, fontos ponthoz érkezett azt ország. Most dől el, hogy bevesz-e egy éles kanyart, vagy bátran, egyenesen haladva a falnak ütközik. Utóbbi elkerüléséhez Orbán szerint mindenképpen szükség van új munkahelyek teremtésére. Ezt elképzelései alapján a tb-járulék 29 százalékról 19 százalékra csökkentésével lehet elérni. Ellenkező esetben a politikus úgy számol, hogy évente 60-80 ezerrel nő tovább a munkanélküliek jelenleg is többszázezres tábora. Ugyancsak elengedhetetlennek nevezte a 14. havi nyugdíj bevezetését a következő kormányzati ciklus végéig, ahogyan a luxusprofit letörését is a megoldandó feladatok közé sorolta. Erről azt mondta, hogy a mindenkori kormánynak hathatós eszközei vannak az árak befolyásolására.

Orbán Viktor a családok megerősítését, a gyermekvállalás és az otthonteremtés körülményeinek kedvezőbbé tételét ugyanolyan eszközökkel képzeli el, amilyenekkel az általa vezetett kabinet 1998 és 2002 között is élt.

A politikus arról is beszámolt, hogy a kiábrándultság és a kishitűség mellett azt is észlelte országjáró körútján, hogy az emberekben “valahol mélyen már mocorog valami, és minden nehézség ellenére erősödik a csakazértis gondolata”.