Jóízűen fogyasszunk, de csak egészségeset

Illusztráció
Illusztráció - © Fotó: Ralph Orlowski/Getty Images
Debrecen – A magyarok 60 százaléka „haspók-típusú” fogyasztó; azt eszi, ami jólesik.

Vaszkó László, az Agri-Corn Kft. ügyvezetője egy éve a kamara exportösztönző útján vett részt Prágában, szerdán pedig cseh partnerükkel már alá is írtak egy együttműködési megállapodást arról, hogy a cseh sütőipari cég az általuk kifejlesztett gluténmentes élelmiszereket használja.

Komoly kihívás

Miklósy Ferenc, a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a magyar-cseh vállalkozói sikertörténet kapcsán arról beszélt, nem volt helyes, hogy a rendszerváltozást követően mindkét ország nyugat felé fordult, és az évszázados múltra visszatekintő kétoldalú üzleti kapcsolatokra kevesebb figyelem jutott.

Szakály Zoltán, a Debreceni Egyetem tanára előadásában olyan kérdésekre kereste a választ, hogy mik azok a funkcionális élelmiszerek és milyen fogyasztói igények mutatkoznak irántuk. Mint fogalmazott, bár a világ felgyorsult, az életünk streszessebb lett, új civilizációs betegségek jelentek meg, a táplálkozási szokások nem követték ezeket a változásokat. Mint mondta, a funkcionális élelmiszerek fogyasztása elsődlegesen a megelőzést szolgálja, a betegségek kezelése egy másik terület.

– A magyarok 60 százaléka haspók-típusú fogyasztó, azaz, azt eszik, ami jólesik neki. Miután pedig az emberektől aligha várható el az, hogy lemondjanak az evés élvezetéről az egészségmegőrzésért cserébe, a funkcionális élelmiszereknek olyannak kell lenniük, amit élvezettel fogyasztunk, de közben egészségesek is – mondta a szakember.

HBN