kamionsor

2020.03.14. 17:44

Fokozott ellenőrzések

„Megbénít bennünket ez a forgalom rendesen, néha teljesen kettévágja a falunkat.”

Fotó: Kovács Péter

Ezt Pap Miklós, Mezőpeterd polgármestere jelentette ki, amikor azt kérdeztük tőle, hogy miként reagál a lakosság a 42-es főút országhatár felé vezető sávját hosszú órákra elfoglaló kamionsor okozta nehéz forgalmi helyzetekre. A koronavírus veszélye okán ugyanis az ártándi-borsi határátkelőhely román oldalán – érthető okok miatt – szigorú ellenőrzést vezetett be a román fél, és ez jelentősen meghosszabbítja a kamionok átkelési idejét. Emiatt nemegyszer a 42-es főút berettyószentmártoni leágazójáig tart a várakozó kamionok sora. Gyakran előfordul, hogy 42-es főút Mezőpeterden átvezető szakaszán végig állnak a kamionok.

Pap Miklós, Mezőpeterd polgármestere
Fotó: Kovács Péter

– Délelőtt még csak-csak lehet közlekedni, mert nem ér idáig a kamionsor, de úgy másfél hete, szinte minden délután beáll az határ felé vezető forgalmi sáv, nem egyszer a mellékutcák lehajtóit, az útkereszteződéseket sem hagyják szabadon – tájékoztat Pap Miklós. – Ilyenkor autóval nem, csak gyalog és biciklivel lehet közlekedni a falu déli és északi része között. Kezdi megszokni a lakosság, nincs más választásunk, csak tűrni tudjuk ezt a helyzetet. A lakossággal nem érintkeznek a kamionsofőrök, nem is tudnának, hiszen néha megindul a sor, és akkor néhány száz métert halad előre a járműoszlop. A forgalmat ilyenkor a rendőrök irányítják.

Hullámokban érkeznek

Ha nagyon hosszú a kamionsor, akkor a 42-es főút Románia felé tartó személygépkocsi forgalmát a berettyószentmártoni elágazásnál leterelik a Mezősas-körösszegapáti-Biharkeresztes útvonalra. Ebben a helyzetben a mezőpeterdieket vagy elengedik a kamionok mellett, vagy nagyot kerülve, a Berettyóújfalu-Szentpéterszeg-Gáborján-Váncsod útvonalra terelik.

Fotó: Kovács Péter

– Nem szokatlan a helyzet, tavaly is és az idén is volt már ilyen, de egyik sem tartott ilyen hosszú ideig. Tapasztaljuk, hogy hullámokban érkeznek a járművek. Megnőtt ugyan a falunkon átmenő forgalom, de a szabályokat betartva, ez nem veszélyezteti a településünk közlekedés biztonságát – beszél a terelésről Somi László, Mezősas polgármestere, majd kérdésünkre válaszolva elmondja, hogy a koronavírus terjedésének megakadályozása okán ők is meghozták a szükséges intézkedéseket – tájékoztatják a lakosságát, fertőtlenítőket tettek ki a közintézmények mosdóiba.

– A terelés miatt erősen megnövekedett személygépkocsi forgalom csak Körösszegapáti felét érinti. Néhányan megállnak, kérdezősködnek az útirány felől, majd mennek tovább. Településünkről bizony többen ingáznak Nagyváradra munkába, és ez most hosszadalmasabb – mondja Tarsoly Attila polgármester, hozzátéve, hogy ők is megtették az óvintézkedéseket, higiéniai előírásokat az intézményekben, továbbá, tájékoztatják a lakosokat az aktuális tudnivalókról. Kovács Zsolt

Tett egy kört a román tréler

Bár Váncsod nem a 42-es főút mellett fekszik, mégis komoly gondot okoz a kamionsor. – Ha Berettyóújfaluba szeretnénk eljutni, akkor a hosszabb és sokkal rosszabb Gáborján-Szentpéterszeg úton kell mennünk. Igaz, az ide vezető úton 20 tonnás súlykorlátozás van érvénybe, de be-betéved egy-egy nagyobb jármű is – tájékoztat Szalay Csaba polgármester. Elmondja azt is, hogy a koronavírus-fertőzés veszélye miatt elmaradtak a március 15-ei rendezvények és nem tudják megtartani a csigacsináló fesztivált sem. Egyébként – teszi hozzá – a közbeszédben fő téma a fertőzés, ők is kitették a közintézményekbe a fertőtlenítő szereket.

– Hiába zsákfalu Vekerd, itt is megvan minden, ami a nagyobb településeken – mondja Juhász István polgármester. – Valamelyik nap betévedt egy használt autókat szállító, román rendszámú tréler, tett egy kört a településünkön, megállt, nézelődött, a boltban vásárolt ezt-azt, majd elment a falunkból. Olaszországból vagy Németországból jött? Nem tudjuk. Nincs félelem a vekerdi emberekben. Mindenki teszi a dolgát. Összehívtuk a hivatal dolgozóit, a közmunkásokat, figyelmeztettük őket a veszélyre, elmondtuk a helyiségekkel és a személyekkel kapcsolatos higiéniai intézkedéseket. A mosdókba betettük a fertőtlenítő szereket, a közmunkásoknak pedig kiadtuk.

A témába vágó további cikkeinket ide kattintva érhetik el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában