boon-sportoldal

2008.06.03. 21:53

A Szabad Föld Kupától az Amatőr Kupáig

<p>A kiscsapatoknak 1964-ben kiírt kupáért immár 44 éve azok a csapatok játszhatnak, amelyek a legtovább jutottak a Magyar Népköztársasági illetve a Magyar Kupa országos döntőjében.<BR /></p>

Megyénket képviselve eddig hat együttes szerepelt a döntőben. A kupát hazahozni azonban egyedül a Mákvölgyi Bányásznak sikerült.

Milyen a sors: éppen ez a csapat lett azóta már a múllté... Hosszú éveken át a Szabad Föld című hetilap volt a kupa névadója. Később különböző neveken futott a seregszemle.

Pillanatnyilag Amatőr Kupa a neve.
A következő összeállításban azt a hat döntőt tekintjük át az részletesen megyénk csapatai érdekelve voltak.
A Cigánd tehát a hetedik megyénket képviselő gárda a döntők 44 éves történetében. Vajon megszületik-e végre a második kupagyőzelem is? Szerda estére megtudjuk…

1984-85.
1985. június 5. Népstadion, 2500 néző. V.: Huták.
Nagyecsedi TSZ SK (Szabolcs megye) – Mádi Bányász (Borsod megye) 2-0 (1-0)
Nagyecsed: Mándi (Bujáki) - Fehér, Tarcsa G., Lingl, Fácska, Csáki (Mosolygó), Mitró, Veress Cs. (Nagy), Tarcsa B., Veress Z. Edző: Kovács László.
Mádi Bányász: Bencze - Gyöngyösi, Martis, Tóth J., Pajger, Együd, Laczkó Z., Szoták (Makróczi), Laczkó G., Fekete, Szabó. Edző: Kiss László.
G.: Veress Cs., Veress Z.
A mádi Laczkó Z. a 75. percben (2-0-nál) 11-est hibázott. Mindkét gól egyébként fejesből született.
Kovács László a Nagyecsed edzője: – Alaposan felkészültünk, keményebbek voltunk.
Gáthy Sándor a Mádi Bányász volt szakosztályvezetője így emlékezett a húsz évvel ezelőtti eseményekre: – Az út, amelyen a döntőig jutottunk emlékezetes még ennyi év távlatából is.

 A döntőben ugyan veszítettünk, de a finálé hangulata csodálatos volt. A sok csatát látott Népstadion gyepén játszani olyan érzés, amelyet csak azok mondhatnak el, akik valaha átérezték. Büszkék vagyunk ma is az 1984-85-ös kupamenetelésünkre és a Szabad Föld Kupa döntős szereplésünkre.

1985-86.
1986. április 30. Népstadion, 1000 néző. V.: Makó.
Mákvölgyi Bányász (Borsod megye) – Peremarton (Veszprém megye) 0-0 Büntetőkkel: 5-4.
Mákvölgy: Drótos - Pekár, Matisz, Kovács, Szabó, Barbarics, Szilágyi, Pál, Hoffmann (Bolló), Szűcs (Hanász), Bálint. Edző: Pál János.
Peremarton: Harth - Barti J., Horváth, Janzsó, Németh dr., Cseh (Barti II.), Sümegi, Kovács, Jónás, Kozmor (Lukács), Tischler. Edző: Fekete Tibor.
Pál János a borsodiak edzője: – Kimondhatatlanul boldogok vagyunk!
Fekete Tibor (Peremarton): – Remekül játszott a Mákvölgy. Gratulálok nekik.
Érdekes a francia La Liberation című lap sport rovatvezetőjének véleménye: – Először azt hittem NB I-es csapatok játszanak az MNK 3. helyéért!
A Veszprém megyei Napló így sommázta a döntőt: "Nagy meglepetés, hogy a Peremarton nem tudta legyőzni a Borsod megyei bajnokság kiesőjelöltjei között lévő szerényebb képességű ellenfelét!"
Nos ez is azt bizonyítja: a labdarúgásban sokszor a lelkesedés felülmúlhatja a nagyobb tudást és egyetlen ellenfelet sem szabad soha lebecsülni!

1989-90.
1990. június 6. Tatabánya, 800 néző. V.: Komáromi.
Pécsi Postás (Baranya megye) – Sajóbábonyi Vegyész (B-A-Z megye) 3-2 (0-1)
Pécs: Szakács - Gyenis, Rab, Markó, Baumann, Vajda, Szabó, Németh, Göncz, Rákosfalvi (Nemes), Ábrahám. Edző: Palkovics József.
Sajóbábony: Udvari - Popovics, Szűcs, Kerekes, Majoros (Dienes), Kapitány (Vajda), Kobolák (Budai), Csáki (Lakatos), Petrovics, Kovács Palej. Edző: Szőke Barnabás.
G.: Németh (2), Rákosfalvi, illetve Csáki, Kovács.
A borsodi együttes szerzett vezetést a 44. percben. Ezt a pécsiek az 54. -ben egalizálták. A 62. percben azonban már ismét a Sajóbábonynál volt az előny. Ekkor sokan biztosak voltak, hogy megszületik a második Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kupagyőzelem. A Pécs azonban lelkes játékkal a 72. és 75. percben elért találatokkal megfordította a meccset és szerezte meg a kupát. Az edzők nyilatkozata:
Palkovics József: – Nagyon boldogok vagyunk, hogy sikerült nyernünk!
Szőke Barnabás: – A pécsi csapat jobban akarta a sikert, jobban is játszott, győzelme megérdemelt.

1996-97.
1997. június 11. Budapest, Szőnyi út, 1000 néző. V.: Juhos.
Hajós FC (Bács-Kiskun megye) – Pálháza MEDOSZ (B-A-Z megye) 4-1 (1-0)
Hajós: Székely - Schindler (Pestinger), Hirt, Rácz, Sztankov, Fuszenecker, Hepp, dr.Koch, Huber, Gombkötő (Majdanics), Ginál (Gyurászovics). Edző: dr.Koch Róbert.
Pálháza: Kovács A. (Ignácz) - Tokár Z., Pankovics, Petercsák (Repka), Fábián, Szabó, Hajdu, Kovács B., Matusz, Trembulyák N., Tóth. Elnök-edző: Lesovics Miklós.
G.: dr. Koch (2), Gyurászovics, Hepp, ill. Matusz.
A hajósiak szereztek vezetést a 17. percben, amit az 50.-ben a Pálháza egalizált. A hajrában két Koch villanás (71. és 77. perc) és már el is dőlt a trófea sorsa...
A két edző véleménye:
Dr. Koch Róbert: – Úgy érzem, hogy a helyzeteink alapján megérdemelten nyertük el a Szabad Föld Kupát.
Lesovics Miklós: – A hajósiak azzal nyertek, hogy ők minden lehetőségüket, ami csak adódott, értékesítették. Nem volt ekkora különbség a két csapat között.

2000-2001.
2001. június 13. Budapest, Üllői út, 500 néző. V.: Bede.
Gyirmót SE (Győr-Moson-Sopron megye) – Nyékládháza SE (Borsod-Abaúj-Zemplén megye) 3-1 (1-0)
Gyirmót: Vörös - Horváth (Hegedüs), Tóth, Nátz, Bognár, Vollai, Segovits, Kövecses, Szekeres, Présing (Halász), Vedres. Edző: Horváth László.
Nyékládháza: Regecz - Borbély, Kazár, Kerékgyártó (Pataki), Vidinczei (Balázs), Járai, Gál, Horváth, Braun (Nagy), Szűcs, Tóth. Edző: Kapitány Béla.
G.: Segovits (2), Nátz, illetve Braun (11-esből).
Az edzők nyilatkozata a csata után:
Horváth László: – Boldogok vagyunk, hogy sikerült! A nyékiek is nyerni szerettek volna, de úgy érzem, hogy megérdemelten győztünk. A továbbiakban sok sikert kívánok szimpatikus ellenfelünknek.
Kapitány Béla: – Annak ellenére, hogy nem sikerült, nem vagyok elkeseredve. Természetesen jobb lett volna, ha meg-szerezzük a kupát. A Gyirmót megérdemelten győzött, mert jobbak voltak.

Színvonalas mérkőzésen mi sem okoztunk csalódást. Partiban voltunk. Voltak fordulópontjai a mérkőzésnek. Mi nem tudtuk kihasználni lehetőségeinket, ellenfelünk viszont igen.

2004-2005.
2005. május 11 Székesfehérvár, 1500 néző. V.: Hanacsek..
Várda SE (Szabolcs-Szatmár-Bereg megye) - Arnót SE (Borsod-Abaúj-Zemplén megye) 1-1 (0-0) Büntetőkkel: 4-3.
VÁRDA SE Kisvárda: Monós - Balogh, Majoros, Szabó (Tamási), Krisztián, Krizán, Dolhai, Vincze, Gombkötő (Márta), Lakatos, Seres. Edző: Komáromi György.
Arnót: Pallai - Kriston, Gável, Városi, Soltész, Kiser, Juhos, Farkas I., Kőműves (Kovács), Ákos, Gáspár. Csapatvezető: Asszony Béla.
Gólszerző: Vincze (0-1) a 47., Gável (1-1) a 70. percben.
Jók: az egész csapat, ill. az egész csapat.
Tóth János, elnök: – A mérkőzésen kihagyott ziccerek megbosszulták magukat. Sajnos a végén a szerencsére kellett bízni a döntést és Fortuna nem nekünk kedvezett. Gratulálok a csapat kupában nyújtott teljesítményéhez, az ellenfélben sportszerű csapatot ismertem meg.
Komáromi György: - Mindkét csapat rengeteg helyzetet hagyott ki, úgy érzem a szerencse a végén mellénk állt. Gratulálok ellenfelünknek is!

Mező László

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!