Jogos védelemből szúrt

Jogos védelemből szúrt
A vádlott hason döfte a rátámadó férfit, akin életmentő műtétet kellett végrehajtani.

Jogerősen felmentette az életveszélyt okozó testi sértés vádja alól a Debreceni Ítélőtábla dr. Balla Lajos vezette büntetőtanácsa azt a kesznyéteni férfit, aki hason szúrta rátámadó ismerősét. A múlt héti ítéletnek lesz folytatása, ugyanis a sértett polgári jogi igény keretében 70 ezer forint jóvátételt szeretne a vádlott ellenében.

Az ügy 2007. novemberére nyúlik vissza, amikor is egy este nyolc fős baráti-rokoni társaság múlatta az időt Kesznyétenen. A bonyodalmak akkor kezdődtek, mikor beállított Kolovics János István élettársának erősen ittas bátyja, és szidalmazni kezdte a testvérét. A férfi durván kérdőre vonta a nőt, mondván, az másnak adta el a disznóját, holott neki ígérte. A társaság több tagja el akarta tuszkolni, mire pofon vágta a húgát.

Dulakodás kezdődött, ami azzal ért véget, hogy a dühöngőt kilökdösték a ház elé, a vádlottat pedig egy belső szobába terelték. A testvér azonban csak nem nyugodott: egy moslékosvödröt felkapva ütni kezdte az ajtót. Pillanatokon belül kitörte az ajtót üvegbetétjét, a szerterepülő szilánkok megsebezték húga kezét. Kolovics János István ekkor leemelt a szekrény tetejéről egy konyhakést, majd azután, hogy elhajolt a férfit egy ökölcsapása elől, egyszer, közepes erővel hasbaszúrta. A sérült kitámolygott és a tornácon összeesett. Mentőt hívtak hozzá, és a miskolci megyei kórházba szállították, ahol még aznap életmentő műtétet hajtottak végre rajta.

Már nem egy pár

A borsod megyei bíróság tavaly októberben hozott elsőfokú ítéletében már felmentette a vádlottat, ám az ügyész fellebbezett. Érdekesség: a sértett akkor kijelentette, hogy nem haragszik Kolovicsra, de ezt később visszavonta. Közben a vádlott és élettársi viszonya felbomlott. A táblabíróságon ismételten jogos védelmi helyzetnek minősítették a vádlott tettét, mivel a sértett támadólag hatolt be újból a házba, s erőszakot is alkalmazott (ráadásul rokonai sérelmére). 

LN

Címkék: , , ,