Joggal várja el magától a jó teljesítményt

Sigér Dávid (balra) Tőzsér Dániellel, a Loki csapatkapitányával harcol a labdáért a február közepén megrendezett bajnokin a Nagyerdei Stadionban
Sigér Dávid (balra) Tőzsér Dániellel, a Loki csapatkapitányával harcol a labdáért a február közepén megrendezett bajnokin a Nagyerdei Stadionban - © Fotó: Kovács Péter
Balmazújváros, Budapest – Bár sokan féltették, Sigér Dávid tavaly óta alapemberré vált a Ferencvárosnál. Interjú.

Az utolsó fordulóban eldőlt kiesése ellenére az elmúlt szezon egyik üde színfoltja volt az NB I-ben az újonc Balmazújváros. A gárda 28 éves csapatkapitánya, Sigér Dávid igazi vezére volt a társaságnak, a Téglásról származó, a DVSC-ben is megfordult középpályás játékára hamar felfigyeltek a szakemberek. Nem véletlen, hogy Sigért „marasztalták” az első osztályban: a nyáron leigazolta a Fradi.

Mutasd be magad, kérlek, melyek voltak a karriered állomásai?

Sigér Dávid: Hétévesen kezdtem futballozni Tégláson. Sok gyermektornára jártunk megyeszerte, többször összecsaptunk a Debreceni Olasz Focisulival, amelynek az edzője az én korosztályomban Kolozsi Sanyi bácsi volt. Ő beszélt a trénereimmel, Kocsis Lászlóval és Mozga Gyulával, hogy szeretné, ha a Debreceni Olasz Focisuliban folytatnám. Egy ideig mindkét csapatban szerepeltem, 14 évesen pedig ismét visszakerültem Téglásra, annyi idősen ott játszottam a helyi ifi- és felnőtt csapatban a megye I-ben. A fordulópont az volt, amikor elmentünk a hajdúszoboszlóiak elkértek engem egy egri tornára. Megnyertük, s egy budapesti játékosmegfigyelő, Németh János felfigyelt rám. Eljött hozzánk Téglásra, és szeretett volna a fővárosba invitálni a Rojik FC-hez. A dicsérő szavain felbuzdulva ismét megpróbálkoztam a DVSC-nél a saját korcsoportomban, éppen akkor lett Sándor Csaba az U17-es gárda edzője. Felvettek, az edzőm pedig majdnem mindegyik mérkőzésen bizalmat szavazott nekem egészen az U19-ig. Aztán a Loki egyik fiókcsapatában, az NB III-as Létavértesben szerepeltem két évet, majd ugyanennyit a másikban, az NB II-es DVSC-DEAC-ban. Ezt követően Kondás Elemér, a DVSC edzője felhívott engem és Bényei Balázst az első kerethez, ám végül mindketten a másodosztályú Mezőkövesdhez kerültünk kölcsönben. Szép két évet töltöttem ott el, és némi meglepetésre feljutottunk. Véber Györgynél hamar beverekedtem magam a kezdőbe, jó érzés volt, hogy számított rám. Ezután térdszalag-szakadást szenvedtem, amitől megtorpant a karrierem. Az első osztályban már nem kaptam annyi bizalmat, a bennmaradásért folytatott élet-halál harcban inkább a tapasztaltabb játékosokra számítottak. Onnan igazoltam 2014-ben Balmazújvárosra, három év NB II-es szereplés után Feczkó Tamással feljutottunk az élvonalba.

Szembetűnő volt, hogy milyen könnyedén felvetted a Balmazzal az NB I ritmusát. Az a szezon – a kiesés ellenére – kicsit a tiéd volt.

Magam is úgy éreztem, hogy jól ment a játék, de ez a remek közösségnek is köszönhető, nagyon szerettem Újvároson futballozni. Sajátomnak éreztem a klubot, a céljainkat, családias volt a hangulat, és nagyszerű barátokra leltem. Kis különbséggel sajnos kiestünk, de mégis büszkék lehetünk arra a teljesítményre. Az NB I-ben élveztem, hogy taktikusabban játszanak a csapatok, okosabb focit kellett mutatnunk. Talán nincs annyi párharc, mint az alacsonyabb osztályokban, itt gyorsabban jár lábról-lábra a labda. Próbáltam ehhez minél jobban alkalmazkodni, és élveztem azt az évet. Gondolom ez tűnhetett fel másoknak is.

Amikor tavaly nyáron leigazolt a Fradi, sokan féltettek, hogy ott csak peremember leszel. Ehhez képest meghatározó tagja vagy a csapatnak.

Nem lepődtem meg, hogy sokakban felmerült ez, hiszen az ország egyik legmeghatározóbb klubjáról van szó. Sok jó játékosa van az együttesnek, és sok a minőségi légiós. Ennek ellenére sikerült beilleszkednem, és az FTC-ben is meg tudtam mutatni egy olyan oldalamat, amelyről úgy véli a szakmai stáb, hogy hasznára válik a csapatnak.

Mennyiben változott meg az életed, mennyire volt szokatlan számodra a Ferencvárosnál mindig tapasztalható nagy elvárás?

Szerencsére ezt jól kezelem. Nem tudok beszélni semmiféle teherről, mert nekem óriási lehetőség az, hogy itt lehetek. Úgy voltam vele, bármennyi játékpercet is kapok, a legjobbamat akarom nyújtani, és fejben kizárom a zavaró tényezőket. Ajándékként fogom ezt fel, felemelő dolog a Fradiban szerepelni. Már az első meccseimet is ennek szellemében játszottam le, és egyre inkább éreztem, itt is segítségére lehetek a csapatomnak, és akár itt is megüthetem az elvárt szintet. Talán a felfogásom miatt sikerült úgy teljesítenem, ahogyan a klubnál szeretnék. Ami a pesti életet illeti, csak egyetlen félelmem volt: nem szerettem volna a dugóban ülni naponta, azt nagyon haszontalan időnek éreztem volna. Azonban szerencsére remek helyre költöztünk, így mindennap csak átsétálok edzésre, onnan pedig haza.

Látszik a játékodon, hogy kész vagy a kihívásokra.

Így van. Persze, könnyű „megégni” is itt, mert nagyok az elvárások valóban. De én ugyanúgy élek, mint amikor Balmazújvárosban futballoztam, mindent a játéknak rendelek alá, ezért hétvégén jogosan várom el magamtól a jó teljesítményt. Úgy készülök, azon dolgozom egész héten, hogy a lehető legjobb formába hozzam magam. A lényeg, hogy játszom, nagy célokért küzdhetek, és minden adott a jó teljesítményhez. Csak a futballra kell figyelnem, és ehhez itt mindent megkapok.

TN


Budapest, 2019. március 13. A ferencvárosi Fernando Gorriaran gólja a labdarúgó Magyar Kupa negyeddöntőjében játszott Ferencvárosi TC - MOL Vidi FC mérkőzésen a budapesti Groupama Arénában 2019. március 13-án.
Budapest - A Vidi FC 2-1-re nyert a Ferencváros otthonában a labdarúgó Magyar Kupa negyeddöntőjének rangadóján, a párharc szerdai első mérkőzésén. A bajnoki címvédő fehérváriak és a jelenlegi listavezető zöld-fehérek kifejezetten kemény - nyolc sárga lapot hozó - összecsapásán a vendégek két pont...

Az utolsó pillanatban fogtak padlót az újvárosiak
Balmazújváros - A rendes játékidő utolsó percében szerezte meg a Monor a győzelmet. A monoriak vendége volt a Balmaz Kamilla Gyógyfürdő együttese a Merkantil Bank Liga 28. fordulójában. Hajdúsági szempontból remekül indult a találkozó, Berki István labdája Kóródi Nándor elé pattant, s ő 12 méterr...