Jogerősen tíz év az egyetemista megöléséért

Akt.:
Másodfokú határozat hirdetése T. Tamás ügyében
Másodfokú határozat hirdetése T. Tamás ügyében - © Fotó: Molnár Péter
Debrecen – Tizenkettőről tíz évre enyhítette T. Tamás börtönben letöltendő szabadságvesztésének mértékét a Debreceni Ítélőtábla dr. Elek Balázs vezette büntetőtanácsa hétfőn; a vádlott 2004 októberében a Nagyerdőn olyan súlyosan bántalmazott egy egyetemi hallgatót, hogy az belehalt sérüléseibe. A jogerős ítélet egyebekben helybenhagyta a Debreceni Törvényszék 2015. decemberében hozott döntését, így azt is, hogy T. Tamás legkorábban büntetése kétharmad részének kitöltése után bocsátható feltételes szabadságra.

Egyetlen, de lényeges ponton módosította a T. Tamás ügyében hozott elsőfokú ítéletet a Debreceni Ítélőtábla hétfőn kihirdetett, másodfokú döntésével: tizenkettőről tíz év szabadságvesztésre csökkentette a büntetést, ugyanis nem látta indokoltnak a középértéktől (10 év) történő eltérést.

A vádlott 2004. október 5-e hajnalán a Nagyerdőn összetűzésbe keveredett egy elsőéves joghallgatóval; először vitatkoztak, majd – T. Tamás állítása szerint – a fiú megvágta őt egy sörösüveggel. Ekkor a későbbi sértett menekülőre fogta, a vádlott üldözőbe vette, majd a Régi Vigadó mellett verekedtek, ennek során a hallgató a földre került, T. Tamás pedig legalább egyszer, nagy erővel az arcára taposott. Otthagyta magatehetetlen áldozatát, aki néhány nap múlva a kórházban belehalt sérüléseibe. T. Tamás elhagyta az országot és kilenc évig Franciaországban bujkált, 2013. novemberében fogták el és hozták haza – ez az oka annak, hogy az ügy csak 12 év után zárult le.

Nem volt megállapítható, hogy különös kegyetlenséggel történt volna a gyilkosság, de az erős felindulásból elkövetést és a jogos védelmi helyzetet sem látta igazoltnak a bíróság. Dr. Elek Balázs bíró indoklásában elmondta: habár nem volt direkt ölési szándék, de eshetőleges igen, vagyis a vádlott belenyugodott abba, hogy áldozata meg is halhat. Enyhítő körülmény, hogy a sértett agresszív magatartása is közrejátszott a cselekményben, továbbá, a vádlott az eltelt 12 év alatt nem tanúsított a társadalomra veszélyes magatartást.​

HBN​