Jogerősen is elítélik Kenő Marit Debrecenben

Debrecen, Ózd – Az elsőfokon börtönbüntetéssel sújtott házaspár azt mondta a “klienseknek”, hogy a hitelt nem kell visszafizetni.

Ötvennél is többen vettek fel 300-500 ezer forintos személyi hitelt az OTP-től hamis munkáltatói és APEH-igazolásokkal úgy, hogy a kölcsönt ráadásul eszükben sem volt visszafizetni. A jogosulatlan hiteligénylések mögött egy ózdi házaspár állt, akik a pénzintézet egy ügyintézőjével és másokkal összehangolva intézték az ügyleteket 2004. második felében. A “bolt” hónapokon át fényesen jövedelmezett, de aztán lebuktak. Az ügyben szerdán jogerős határozatot hoz a Debreceni Ítélőtábla.

 
Kihasznált kispénzűek
 
A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bíróság elsőfokon megállapított tényállása szerint az elsőrendű vádlott, L. Róbertné és férje azzal kerestek fel rossz anyagi körülmények között élő ózdiakat, miskolciakat és más környékbelieket, hogy személyi kölcsönt tudnának intézni számukra az OTP-nél, méghozzá visszafizetni se kell…
A segélyekből tengődő, munkanélküli, kispénzű emberekek közül sokan kaptak a lehetőségen és személyi irataikat odaadva, adataikat megadva hagyták magukat irányítani. A hitelügyletek nagyobb részét az asszony – becenevén Kenő Mari – bonyolította. Így gondoskodott hamis APEH és munkáltatói jövedelemigazolás beszerzéséről, majd az ózdi pénzintézetben a harmadrendű vádlott, az ügyintézőként dolgozó C. Margit közreműködésével megszerezte a hitelösszeget. L. Róbertné és férje csak a pénz töredékét – néhány tízezer forintot – adta az igénylőknek. A “zsákmányból” megkapta a részét C. Margit, és természetesen a hamisítás igazolások kibocsátóit is meg kellett fizetni. A többit viszont az első és a másodrendű vádlott megtarthatta.
 
Elkoboztatnák a pénzt
 
L. Róbertnét elsőfokon folytatólagosan elkövetett vesztegetés, részben felbújtóként, részben bűnsegédként elkövetett csalás, közokirat-hamisítás és magánokirat-hamisítás miatt 3 év 4 hónap börtönnel és 300 ezer forint pénzbüntetéssel sújtották. Férjét 2 év, C. Margitot 3 év börtönre ítélték, 100, illetve 300 ezres pénzbüntetéssel megtoldva.
A fiktív APEH-igazolások készítőit 1 évtől 1 év 8 hónapig terjedő szabadságvesztéssel, a hamis munkáltatói igazolások felelőseit valamivel enyhébb szankcióval sújtották. Maguk a hiteligénylők 50-80 ezer forintos pénzbüntetést kaptak. Elsőfokon 75 vádlott állt a bíróság elé, közülük tízen fellebbeztek. Így a Debreceni Ítélőtábla szerdán ennek a tíz embernek az ügyében hoz majd másodfokú határozatot.
A 75 vádlott összesen mintegy 59 millió forint kárt okozott. A keddi tárgyaláson a fellebviteli főügyészség képviselője egyebek mellett indítványozta az L. Róbertné és L. Róbert elleni vagyonelkobzást, hiszen az ítéleti tényállásból megállapítható, hogy mennyi pénzt szereztek meg bűnös úton (közel 17 millió forintot).
 
HBN–RaL