Jogerősen is életfogytiglan a tiszagyulaházi emberölés elkövetőinek

Akt.:
A decemberi tárgyaláson
A decemberi tárgyaláson - © Fotó: Matey István
Debrecen – Tényleges életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélte a másodfokon eljáró bíróság T. Lászlót és T. Róbertet emberölésért; a 2013 novemberében Tiszagyulaházán elkövetett cselekményükért kirótt büntetést fegyházban töltik le, feltételes szabadságra nem bocsáthatók.

Az ítélet azért ilyen súlyos, mert – bár a különös kegyetlenség nem állapítható meg –, mindketten többszörös erőszakos visszaesőként, koránál fogva védekezésre korlátozottan képes személy sérelmére követték el tettüket – mutatott rá dr. Elek Balázs tanácsvezető bíró. A vádlottak fellebbezni szerettek volna, azonban az ítélet jogerős.

Sérülten otthagyták

A bíróság által megállapított tényállás szerint 2013 novemberében az első- és a másodrendű vádlott Tiszagyulaházán az esti órákban ittas állapotban elindultak M. J.-né lakóházához, hogy onnan készpénzt és más értéktárgyat tulajdonítsanak el. Odaérve magukhoz vettek egy fejszét és egy kalapácsot. A bejárati ajtót és annak üvegét megrongálva, a zárat kifeszítve jutottak be a házba. A konyhában kutatni kezdtek és onnan 16 doboz gyufát elvettek, majd tovább mentek a hálószobába. A sértett a zajra felkelt, mire T. László elsőrendű vádlott ököllel ötször az arcára ütött, majd a nála lévő kalapács fejének tompa részével egyszer nagy erővel a füle mögött is megütötte. A hálószobában kutató T. Róbert értéktárgyat, készpénzt nem talált. Ezért a vádlottak a vérző sérülésekkel eszméletlen állapotban, ágyban fekvő sértettet hátrahagyva távoztak. A nő koponyacsonttörést, arccsonttörést szenvedett. A kórházi kezelés, valamint a későbbi ápolási intézetben töltött időszakban eszméletét már nem nyerte vissza, 2014 márciusában elhunyt.

HBN