Jogellenes a kisebbségi névjegyzékbe való felvételről szóló nyomtatványok gyűjtése

Súlyosan jogellenes, ha egyes szervezetek a kisebbségi névjegyzékbe való felvételről szóló nyomtatványokat gyűjtenek – erre hívja fel a figyelmet az Országos Választási Bizottság.

A szabályozás szerint az őszi, kisebbségi önkormányzati választásokra a szavazóknak névjegyzékbe kell vetetniük magukat, erre július 15-ig van idejük.

Szűk egy hónapjuk van még a kisebbségi önkormányzati választásokon szavazni kívánóknak, hogy névjegyzékbe vetessék magukat. Ezt úgy tehetik meg, ha kitöltenek egy formanyomtatványt, amelyen nyilatkoznak arról hogy melyik kisebbséghez tartozónak vallják magukat.


Súlyosan jogellenes, ha egyes szervezetek formanyomtatványt gyűjtenek

A formanyomtatványt korábban mindenkinek kipostázták, de az internetről is letölthető. A papírt postán kell feladni a helyi jegyzőnek vagy pedig bedobni a polgármesteri hivatalokban elhelyezett gyűjtőládákba.

Az Országos Választási Bizottság arra hívja fel a kisebbségi szervezetek és önkormányzatok figyelmét, hogy súlyosan jogellenes, ha egyes szervezetek névjegyzékbe való felvétel iránti formanyomtatványt gyűjtenek, vagy arra hívnak fel, hogy azt nekik küldjék el.

– Független Hírügynökség