Jobbik: túl hangos a börtön

Akt.:
Jobbik: túl hangos a börtön
Debrecen – A hozzátartozók az utcáról rendszeresen befelé, a rabok pedig kifelé kiabálnak az Iparkamara, Varga és Wesselényi utcák tömbjében működő megyei büntetés-végrehajtási intézetből, a zaj zavarja a lakókat – hívta fel a figyelmet az évek óta jelen lévő problémára szerdai sajtótájékoztatón Herpergel Róbert (Jobbik) önkormányzati képviselő.

Mint mondta, a fogva tartottak gyakran egy távolabbi zárkába is átkiabálnak. Párttársa, Kőszeghy Csanád Ábel hozzátette: arra fogják kérni a büntetés-végrehajtás helyi parancsnokát, hogy adjon erről a jelenségről számot a közgyűlés előtt. Szerinte a börtönőröknek határozottabban kellene fellépniük a jelenség ellen.

Herpergel Róbert úgy vélte, a Fidesz helyi képviselői sem erről, sem a közeli Nagyállomás közbiztonsági problémáiról nem tudnak, ugyanis „milliós autóikban ülve semmilyen kiabálást, egyéb negatív dolgot nem észlelnek”.

A Fidesz válaszul közölte: a Jobbik a parlamentben soha nem támogatta az új, a lakókörnyezetektől távolabbi börtönök létesítésére vonatkozó előterjesztéseket, így „e tekintetben minden felvetésük álságos és hazug”.

Az ügyre a BvOP Kommunikációs Főosztálya is reagált:

Mint ahogy minden büntetés-végrehajtási intézet, a debreceni börtön is mindent megtesz azért, hogy a fogvatartottak ne tartsanak egymással, vagy közterületen lévő hozzátartozóikkal tiltott módon – például bekiabálással, átkiabálással – kapcsolatot. A bv. intézet munkatársai az elmúlt három és fél hónapban három alkalommal kértek rendőri intézkedést – a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság Tevékenység Irányítási Központján keresztül – olyan civil személyekkel szemben, akik az intézetbe bekiabáltak. A rendőrség a szükséges intézkedéseket megtette. Ilyen esetekben, amellett, hogy a hozzátartozók ellen szabálysértési eljárás indul, a fogvatartottak ellen fegyelmi eljárást kezdeményez a börtön. Az intézet parancsnokához a fenti probléma miatt lakossági bejelentés, panasz nem érkezett.

HBN-OCs