Jobbik: Orbán Viktor erkölcsileg és jogilag tévesen használja a dezertőr megfogalmazást

Erkölcsileg és jogilag egyaránt téves meghatározásnak tartja a Jobbik, hogy Orbán Viktor miniszterelnök dezertőrnek minősítette a Magyar Gárdába belépő rendőröket. A párt szerint az igazi dezertőr az, aki egy kritikus helyzetben cserbenhagyja az övéit. A miniszterelnök a Rendőrtiszti Főiskola tisztavatóján beszélt arról, hogy dezertőrnek minősül, aki a végzősök közül félkatonai, félrendőri szervezetbe áll.

Orbán Viktor miniszterelnök a Rendőrtiszti Főiskola vasárnapi tisztavató ünnepségén elmondott beszédében – magát megismételve – dezertőrnek minősítette a Magyar Gárdába belépő rendőröket – olvasható a Jobbik rendvédelmi kabinetvezetőjének közleményében. Volner János szerint a “jog útvesztőiben eltévedt kormányfőt” a jelek szerint hiába próbálták kivezetni a dezertálás fogalmát pontosító jogászok, a miniszterelnök – nyilvánvaló politikai megfontolásból – makacsul ragaszkodik az erkölcsileg és jogilag egyaránt téves meghatározáshoz. A Jobbik szerint az igazi dezertőr az, aki egy kritikus helyzetben gyáván cserbenhagyja övéit. “Mondjuk egy demonstráción, amire rárontottak a rendőrök” – véli a párt országgyűlési képviselője.

 

Semmilyen javulás

 

Volner János közleményében kitér arra is, hogy Orbán Viktor korábbi ígéretével szemben semmilyen javulás nem történt a közbiztonság területén, pedig azt kormányra kerülésétől számított két héten belül ígérte. Még az árvíz sújtotta térségekben sem tudta megakadályozni a fosztogatásokat – olvasható a közleményben.

Orbán Viktor miniszterelnök a tisztavatón arról beszélt, hogy a törvényes rend védelme egyedül és kizárólag az állami rendvédelmi szervek feladata és kötelessége. Úgy fogalmazott: semmilyen félkatonai, félrendőri szervezet nem vállalhatja ezt a feladatot át az államtól. Aki a végzős tisztek közül ilyen irányba elhajlik, az dezertőrnek minősül.