Jobbik: Nagyon rossz és több szempontból is elgondolkodtató a szlovák választások eredménye

A választásokon való magas részvétel a változás igényét jelezte Szlovákiában. Robert Fico ugyan meg tudta őrizni az erejét, de az, hogy Vladimir Meciar és Jan Slota pártja gyengén szerepelt – ami miatt a koalíciójuk megbukott -, minden szempontból örvendetes, hiszen talán a felvidéki magyarokra nehezedő nyomás most enyhülhet – mondta el a Független Hírügynökségnek Szávay István, a Jobbik nemzetpolitikai kabinetvezetője a szlovák választási eredményekkel kapcsolatban.

A két magyar párt közül “az MKP bukásának részese sajnos Orbán Viktor és Martonyi János is”, akik határozottan kiálltak a párt mellett, de ezzel csak gyengítették annak választási eredményét – tette hozzá.

A parlamentbe bejutott HÍD párt több mint nyolc százalékos eredménye látványos, de el kell azon gondolkodni, hogy a 14 fős HÍD frakcióból csak hét képviselő magyar,a többi szlovák, így kérdéses, hogy valójában mennyire tudják majd képviselni a felvidéki magyarság érdekeit – vélte. A HÍD felelőssége most a legnagyobb, hiszen a felvidéki magyarok tőlük várják majd a segítséget. Nyilvánvaló, hogy valamilyen szinten át kell majd venniük az MKP szerepét is, hiszen most ők lesznek a “magyar” párt a szlovák törvényhozásban. A Jobbik bízik benne, hogy élni tudnak majd a rájuk ruházott bizalommal – tette hozzá Szávay István.