Jobbik: Magyarország valóban a multik paradicsomává vált

Indokolatlan mértékű adókedvezményt illetve támogatást kapnak Magyarországon a multinacionális cégek a Jobbik szerint, és a kormánynak nincsenek pontos adatai arról, hasznosítják-e ezeket a kedvezményeket és mire.

Z. Kárpát Dániel, a párt országgyűlési képviselője bírálta kedden a földgázellátásról és a villamos energiáról szóló törvények hétfőn megszavazott módosítását, mert abban szerinte – burkoltan – arról van szó, hogy egyes szolgáltatóknak garantált profitot biztosítanának, igaz, ezt az előterjesztésben nem így fogalmazták meg.


Magyarország “a multik paradicsoma”

Egyértelmű, hogy nem rendelkezik a magyar kormány pontos adatokkal arról, hova kerülnek és milyen célra hasznosítják a multinacionális cégek a nekik adott adókedvezményeket, közvetlen támogatásokat, ha hasznosulnak azok egyáltalán – mondta újságíróknak Z. Kárpát Dániel, aki szerint az Európai Bizottság jelentései is azt erősítik, hogy Magyarország “a multik paradicsoma”.

A képviselő hivatkozott egy másik, pontosan meg nem nevezett kimutatásra is, amely szerint itthon az egy foglalkoztatottra jutott adókedvezmény átlagosan 40 ezer forint körül van, ez 4 és 8 ezer forint közötti összeg a hazai munkahelyek, és nagyjából 103 ezer forint a külföldi tulajdonú cégek esetében. Ez aránytalan, olyan cégek kapnak kedvezményt, amelyek nem biztos, hogy rászolgálnak erre vagy megérdemlik ezt – fogalmazott. Tavaly 682 milliárd forinttal támogatták itthon közvetlenül vagy adókedvezmény formájában a multikat, ez a GDP majdnem 2, 4 százaléka, és abszolút rekord Európában – tette hozzá.

Az Országgyűlés hétfőn szavazta meg a földgázellátásról valamint a villamos energiáról szóló törvények módosítását célzó fideszes előterjesztést. Ebben szerepel, hogy az “ármegállapítással szemben támasztott alkotmányossági követelményekkel összhangban biztosítani kell, hogy az egyetemes szolgáltatás ára a hatékonyan működő engedélyes gazdálkodó szervezetek indokolt működési és tőkeköltsége, és összehasonlító elemzések alapján kerüljön meghatározásra”.

Z. Kárpát Dániel szerint ez valójában azt jelenti, hogy az érintett külföldi cégek által elvárt profitot szavatolni kell. Ezt más helyeken garantált profitnak hívják, ez ellen nem elég tiltakozni, kőkemény kormányzati fellépés is kellene, de az előterjesztés nem erre utal – fogalmazott.

A politikus beszélt arról is, hogy Magyarország évek óta ki van szolgáltatva a keleti energiahordozóknak, a magyar export pedig a nyugat-európai piacok jóindulatán múlik, az ő felvevőképességükön. Szerinte ez a kétoldalú függőség egészségtelen, fenntarthatatlan, hosszú távon ezért a stratégiai ágazatokat, például az energiaszektort, vízgazdálkodást, állami kézben kell tartani itthon.

Tarthatatlan az is, hogy a kollektív bűnösség elve alapján kikapcsolják a gázszolgáltatást egy egész házban néhány nemfizető miatt. Méltatlan, és fogyasztóvédelmi szempontból is tarthatatlan ez a gyakorlat – mondta Z. Kárpát Dániel.

– Független Hírügynökség –