Jobbik: elfogadhatatlan a cigány származásúak pozitív diszkriminációja

Budapest, 2012. július 13., péntek (MTI) – A Jobbik elfogadhatatlannak tartja, hogy valaki azért kapjon plusz szociális juttatásokat, mert cigány származású, az ellenzéki párt szerint pozitív diszkriminációt csak a kultúra területén lenne szabad alkalmazni.

 

Sneider Tamás, az Országgyűlés szociális bizottságának jobbikos elnöke fogalmazott így pénteken, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján. Azt mondta, az elmúlt 22 évben kormányzó valamennyi pártról el lehet mondani, hogy rasszista, mert “faji alapon” tettek különbséget ember és ember között a szociális támogatások területén.

“Ahogy nem kívánjuk azt, hogy a környező országokban a magyarság esetében plusz szociális jogokat kapjanak a magyar nemzetiséghez tartozók, ugyanúgy nem tudjuk elfogadni azt sem, ha Magyarországon azért mert valaki cigány származású plusz támogatásokat kap, ugyanakkor, ha valaki magyar származású és ugyanolyan élethelyzetben található, mint egy cigány személy, akkor kizárásra kerül ezekből a támogatásokból” – fogalmazott a jobbikos képviselő, aki megjegyezte: a pozitív diszkriminációt kizárólag a kulturális értékek megőrzése érdekében tudják elfogadni. Az ellenzéki párt alelnöke kiemelte: a kormány nemzeti társadalmi felzárkózási stratégiájában is “számos rasszista megnyilvánulás” található. Példaként említette erre azt a programot, amelyben 150 ezer roma vehet részt egészségügyi szűrővizsgálaton. “Nyilvánvalóan akkor ez viszont magyar emberre nem vonatkozik” – mondta Sneider Tamás, aki azt kérdezte, vajon az orvosok minek alapján döntik majd el, “ki a cigány, ki a magyar?”. A parlament szociális bizottságának elnöke emellett arra kérte a Fideszt, vonja vissza azt a programot, amelyben roma nőket kívánnak szociális munkássá képezni. Sneider Tamás azt kifogásolta, hogy míg általánosságban egy középfokú szakképesítéshez érettségi vizsgára és legalább még két év tanulásra van szükség, addig az említett program alapján elég mindössze nyolc általános iskolát és egy egyéves gyorstalpalót elvégezni. Hozzátette: a kormány ne csodálkozzon, hogy feszültséget kelt azokban, akik a megfelelő szakképzettség ellenére sem kapnak munkát.

 

 

bkgy \ bdó

 

MTI