Jobbik: állami irányítás alá kell vonni az Artisjus tevékenységét

Budapest, 2012. július 11., szerda (MTI) – A Jobbik szerint elfogadhatatlan, hogy bár ígéretet kaptak rá, de még mindig nem rendezte a kormány az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület tevékenységének ügyét, amit az ellenzéki párt szerint állami irányítás alá kellene vonni.

Erről Zakó László országgyűlési képviselő, a turisztikai bizottsága alelnöke beszélt szerdai sajtótájékoztatóján az Artisjus budapesti székháza előtt.

 

Az ellenzéki politikus szerint a szerzői jogvédő egyesület működése számos anomáliát vet fel. Példaként említette, hogy az Artisjus monopóliumként működik, meghatározza a beszedendő jogdíjakat az állam beleszólása nélkül, valamint a felosztásáról is egyedül dönt. A Jobbik szerint emellett rengeteg az aránytalanság az egyesület gyakorlatában. Így például addig senki nem jogosult jogdíjra, amíg nem regisztráltatta magát az Artisjus rendszerébe, ugyanakkor a regisztrációtól függetlenül mindenkitől beszedik a jogdíjakat aki egy adott művész a zenéit játssza.

Zakó László elmondta: Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a turisztikai bizottság tavalyi ülésén a jobbikos politikus kérdésére ígéretet tett az Artisjus jogszabályi hátterének és működésének rendezésére, az azonban azóta sem történt meg. Éppen ezért a jobbikos politikus szerdán 15 pontos petíciót nyújtott át az Artisjus képviselőjének, amelyben a fenti anomáliákra próbálja meg felhívni a figyelmet.

 

 

bhnn \ bdó

 

MTI

Címkék: