Helyi közélet

2008.09.14. 12:08

Mitől lesz más a Más7?

<p>A&#160;rendezvénynek az a legfőbb célja, hogy főleg a 14-25 éves korcsoport figyelmét hívja fel arra, hogy van Debrecenben egy olyan hely, ahol ingyenes tanácsadással várják az érdeklődőket bejelentkezés nélkül. <DIA alt="Más7 a Mezon előtt" height="700" width="900"><A onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/M_s7_a_Mezon_el__337_tt/index.shtml , SERIE ,900,700)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="Más7 a Mezon előtt" src="http://apps.haon.hu/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A></DIA><A href="http://video.haon.hu/members.haon_szerkesztoseg/SANY0065.avi/viewer.html"><IMG height="13" alt="Video" src="http://www.haon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" /></A></p>

Pénteken ért véget a Más7- Mezon napok nevű programsorozat, amit hatodik alkalommal rendeztek meg. Sokan csak annyit vettek észre belőle, hogy a Batthyány utcán fiatalok nagy tömege zárja el az utat, és hogy a Kossuth utcai buszmegállóban nem lehet hallani, mit mond a másik, annyira nagy a lárma. Nos igen, ennek vége.

Egy hét azért iskolakezdés környékén még mindig a fiataloké. És nem csak azért, hogy könnyebben vegyenek búcsút a nyártól és önfeledtebben tudjanak beülni a padokba. Azon oknál fogva is, mert a fiatal léthez nem pusztán a szórakozás tartozik, hanem a problémák, amiknek megoldását segíteni kell. És ezek közül vannak olyanok, amivel nem lehet szülőkhöz, tanárokhoz fordulni, könnyebb vagy talán kényelmesebb egyből szakembertől kérdezni.

A Debreceni Ifjúsági Szolgáltató Nonprofit Kft. (továbbiakban: DISZ) és a Más- Mozaik Szociokulturális Egyesület közös programján pedig lehetőségük nyílt a fiataloknak feltenni azokat a bizonyos kérdéseket. Amíg a Mezon előtt breaktánc-csapat lépett fel vagy hallgatták az érdeklődök a különböző debreceni punk-, rock-, ütőhangszeres-, népdal együttesek illetve a fogyatékossággal élők zenekarának fellépését, addig az épület galériájában fotó és zenei vetítések voltak, sőt, drog-prevenciós beszélgetésnek is helyet biztosítottak.

Bemutatták a Mezon tanácsadóit, akik egyebek közt jogi, párkapcsolati, pszichológiai kérdésekre válaszoltak.

Galambos Adorján a DISZ ügyvezetője elmondta, ezt sokan igénybe is vették. Úgy véli, a rendezvénynek az a legfőbb célja, hogy főleg a 14-25 éves korcsoport figyelmét hívja fel arra, hogy van Debrecenben egy olyan hely, ahol ingyenes tanácsadással várják az érdeklődőket bejelentkezés nélkül. „Ez egy olyan hely, ahova be lehet jönni ingyen internetezni, segítünk szállást keresni akár Sopronban, vagy ha valaki DVD-t szeretne nézni, ezt is megteheti a galérián.”

Állítása szerint sok fiatal nem tudja, hogy milyen lehetőségeket és segítséget kínál a Mezon. Ezt a megkérdezett fiatalok többsége is így látja, s valóban sokan nincsenek tisztában e hely jelentőségével. Az egy hetes programsorozat remélhetőleg eléri célját, és nem csak a zenei programok élménye marad meg a tinikben, hanem egy hellyel többet tudnak majd a városban, ahova segítségért tudnak fordulni.
B.Zs.

  • Tizennyolc plusz?
  • Fuss a sörödért!
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában