Helyi közélet

2012.11.06. 07:39

Halpusztulást okozott a kékalga

Debrecen - Vasárnap estig egy tonnát meghaladó tetemet szedtek össze a horgászok kedvelte Fancsikán.

Debrecen - Vasárnap estig egy tonnát meghaladó tetemet szedtek össze a horgászok kedvelte Fancsikán.

Tonnányi hal pusztult el a horgászok bánatára a múlt hét végén a Fancsikai-tavakban; a 600 ezer forintosra becsült kár miatt a Tiszántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség vasárnap soron kívüli vízminőség-vizsgálatot rendelt el. Mint Kelemen Béla igazgató hétfőn a Naplónak elmondta, ezen vizsgálat eredménye szerint a halpusztulást a kékalga nevű törzs okozta, a mintában mért koncentrációjuk ugyanis tízszerese volt a megengedettnek.

– Az algák az éjszaka folyamán kivonták a tavak vizéből az oxigént, s mivel a vízállás nagyon alacsony, ez sok hal számára végzetesnek bizonyult. Nappal ugyanakkor az oxigén-szint visszaállt normális szintre. Amennyiben a víztározók nem kapnak vízutánpótlást, például csapadék révén, úgy a halpusztulás megismétlődhet – tájékoztatott Kelemen Béla. Hozzátette: a Fancsikai tavak vöröses elszíneződése ne tévesszen meg senkit, a „kékalga” a törzs elnevezése, de abba több faj beletartozik.

Csapadékra szomjasan

A Hajdú-Bihar Megyei Horgász Szövetség ügyvezető elnöke, dr. Veres Ferenc még vasárnap elmondta: gondoskodtak arról, hogy az elpusztult halakat az ATEV fehérjefeldolgozó üzemébe szállítsák, annál is inkább, mert a tavaknál már megjelentek az önjelölt „takarítók” (vagyis a potyázók).

– Az elmúlt évek elsivatagosodás rémképét felidéző éghajlati körülményei miatt a nyáron naponta 1-1,5 centimétert apadt a vízszint az erdőspusztai tavakban. A vizeket hajnalonként motorcsónakozással igyekeztünk szellőztetni, mészhidrátot szórtunk az algásodás ellen, s valamennyi vizet átvezettek a tározókba a Halápi és Bodzás tavakból – emlékeztetett Veres Ferenc az apadás veszélyeit kiküszöbölni szándékozó intézkedésekre, hangsúlyozva: az idén eddig mért 273 milliméterhez is 307 milliméter csapadéknak kellene lehullania a Fancsikán, illetve az erdőspusztai tavak vízgyűjtő területén novemberben és decemberben ahhoz, hogy teljesüljön a sok éves átlag. A Nyírség felől érkező belvizek befogadására létesült tavak vízellátottsága – tette hozzá – csak az átlagosnál jóval csapadékosabb időjárás esetén mondható kielégítőnek.

Meg kell menteni!

Veres Ferenc szerint az elmúlt évtizedekben közkedvelt kiránduló- és horgászhellyé vált tavak megmentése, fenntarthatósága – a klímaváltozásra tekintettel – ismét csak az élővízzel történő ellátás, azaz a CIVAQUA program szükségességét nyomatékosítja. A 2014-től induló uniós költségvetési ciklusban nagyon fontos lenne forrást találni arra – mutatott rá –, hogy a kormány aszálystratégiájával összhangban megvalósuljon a vízgazdálkodási program.

HBN-RaL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában