Jobbak a diplomások esélyei

Jobbak a diplomások esélyei
A rendszerváltás után a munkaerőpiac egyik meghatározó folyamata a felsőfokú végzettségűek számának robbanásszerű növekedése volt.

Debrecen. A frissen végzett diplomások száma 1995 és 2004 között megduplázódott, 26 ezer főről 53 ezer főre emelkedett. Az oktatási expanzió a gazdaság és a beruházások dinamikus növekedése mellett ment végbe, így a diplomások többletkínálatát a bővülő gazdaság egy ideig fel tudta szívni – derült ki a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdaság- és Vállalkozáselemző Intézet (GVI) legfrissebb Diplomás pályakezdők a versenyszektorban elnevezésű kutatásából.

A 2000-es évek elején új jelenségként felbukkanó diplomás munkanélküliség és a diplomások arányának növekedése a felsőfokú végzettséget nem igénylő foglalkozásokban, valamint egyes korosztályokban a diplomások bérelőnyének visszaesése új kérdéseket vetett fel a kutatók és az oktatáspolitikai döntéshozók számára. A diplomások, és ezen belül a diplomás pályakezdők elhelyezkedési esélyeit mérő kutatások indultak, amelyek tekintetbe vették a felsőfokú végzettségűek növekvő kínálatát és a gazdasági növekedés lassulását is. Ezen kutatási eredmények összességében arra utalnak, hogy a felsőoktatási expanzió – bár kétségkívül kedvezőtlenül hatott – nem rontotta számottevően a diplomás pályakezdők elhelyezkedési esélyeit, és nem vezetett a felsőfokú végzettség leértékelődéséhez.

Előnyösebb feltételekkel

Igaz, a kilencvenes évek végétől mérséklődtek a diploma megszerzésével járó munkaerő-piaci előnyök, de ez a negatív folyamat megtorpant. A fiatal diplomások munkanélküliségének növekedése az utóbbi három évben lelassult, és nem folytatódott a felsőfokú végzettségűek relatív foglalkoztatási esélyeinek csökkenése sem.

A GVI kutatásaiban megszólaltatott szakértők egyetértettek abban, hogy az elmúlt években növekedett a versenyszférában az igény bizonyos végzettségű szakemberekre és a vállalatok egyre nyitottabbak a pályakezdő diplomások foglalkoztatására. A foglalkoztatási helyzet javulásában mindenféleképpen nagy szerepet játszik a kereslet növekedése, hiszen számos terülten – elsősorban a műszaki végzettséget igénylők terén – komoly szakemberhiány tapasztalható. Másfelől viszont a pályakezdők alkalmazása előnyös is: elég például az alacsonyabb fizetési igényekre, a nagyobb rugalmasságra vagy a formálhatóságra gondolnunk. HBN