Jó vásárt csináltak Debrecenben

Áruválaszték is, nézelődő is volt bőven
Áruválaszték is, nézelődő is volt bőven - © Fotó: Derencsényi István
Debrecen – Ezúttal is nyereséggel zártak a debreceni tavaszi nagyvásár szervezői.

A múlt hét végén tartott 22. debreceni tavaszi nagyvásár megrendezése több tízmillió forintba került, de a bevételek is jelentősnek bizonyultak, kevéssel meghaladták a kiadásokat – derült ki, amikor a rendezvény gazdasági (közbiztonsági) mérlegének megvonásához kértünk segítséget a szervező közterület-felügyeletet tulajdonló debreceni polgármesteri hivataltól.

Stabilizálódtak az arányok

Megtudtuk, hogy a Böszörményi úton és az abból nyíló utcákban 1996 óta megrendezett nagyvásárban ezúttal 820 kereskedő vett részt, ami az elmúlt évekhez és a – mindig erősebb – őszi vásárhoz képest 5 százalékkal kevesebb. A rendezők szerint azonban nem az árusok számának van jelentősége, hanem az általuk elfoglalt területnek. 2017 tavaszán a vásári terület 92 százalékát bérbe vették a kereskedők. Az árusok 70 százaléka ezúttal is ruhaneműket kínált. A kézművesek aránya 19, az iparcikkeket kínálók és a vendéglátósok aránya 5-5 százalék volt. A mutatványosok 1 százalékot tettek ki. Az arányok hasonlóak a korábbiakhoz, átrendeződés nincs.

A külföldi árusok aránya 20 százalékot ért el, ami azonos a korábbi időszakkal. Ők Romániából és Lengyelországból érkeztek.

Fotó: Derencsényi István Fotó: Derencsényi István ©

Szektoronként eltérő díjak

A vásár területét díjfizetés szempontjából szektorokra osztják fel. Az „A” szektorban 1 négyzetméternyi területet két napon keresztül 7850 forintért lehet bérbe venni. A „B” szektorban ugyanez 5750 forintba, a „C”-ben 6250 forintba kerül.

10 százalék díjkedvezményt kapnak azok, akik a vásárt megelőzően bizonyos idővel előre fizetnek. A helyi gazdaságot erősítendő, a debreceni árusok (ha a vásárt megelőző 12. hónapban és a vásár idején is Debrecenben működnek, és a város felé nincs adótartozásuk) 3 százalék kedvezményben részesülnek. A kerthelyiséget létesítőknek az adott szektorra érvényes díj 50 százalékát kell csak kifizetniük.

Nem olcsó a rendezés

A vásár rendezése során számos költség merül fel: így például a szervezőknek fizetniük kell az állami úthálózat bérléséért; a forgalomelterelés kitáblázásáért; a menekülési útvonal kijelöléséért, egyéb tájékoztatók kihelyezéséért; a tereprendezésért, a felfestésért; a vásár előtti, közbeni és a végső takarításért (2 nap alatt ezúttal 710 köbméter szemét gyűlt össze), a hulladékkezelésért; az elektromos rendszerért, a vízvételi lehetőségek kiépítéséért, az illemhelyek biztosításáért; a kamerarendszer üzemeltetéséért, a rendőri biztosításért. A kerülőútvonal miatt költségtérítést fizetnek a helyközi autóbuszokat üzemeltetőnek; az egészségügyi biztosításnak is van díja, amihez jön még például a vásárt lebonyolítók díjazása és annak járulékai.

A nagyvásár összes kiadása így több tízmillió forintot tesz ki. (A pontos összeget nem közölték.) A vásár bevétele szintén több tízmilliós, ami a hivatalos megfogalmazás szerint kellő fedezetet nyújt a vásár költségeire. A fennmaradó különbözetet a szervező, a Debreceni Közterület Felügyelet működési költségeinek fedezésére használják fel.

Megoldódó szomszédviták

Az elmúlt években többször is láttunk, hallottunk szomszédos árusok között zajló „területvitákról”. Megkérdeztük, hogy idén is előfordultak-e ilyenek. Azt a választ kaptuk, hogy konfliktus egymás takarásából, vagy abból szokott adódni, hogy például 3 méter széles sátornak valaki 2 méter helyet igényel. A mostani tavaszi vásárban 4 ilyen eset fordult elő, mely problémákat a közterület-felügyelet munkatársai 5 perc alatt megoldották.

Idén 5 kereskedő – főként mozgóárusok – próbálkoztak kibújni a helypénz fizetése alól. A kamerarendszer operátora azonban azonnal észlelte az ilyen személyeket és őket a járőröző közteresek az árusító helyre vezették, ahol vagy megfizették a helypénzt, vagy felkérték őket a vásárból való távozásra. A vásári területen kívüli árusítás már nem jellemző.

Végül arra is kíváncsiak voltunk, hogy történt-e valamilyen rendkívüli esemény a tavaszi nagyvásárban. Erre az a válasz érkezett a polgármesteri hivataltól, hogy két pénztárca ellopását jelentették be, valamint egy fogyatékkal élő személy kísérőjének felkutatására is szükség volt.

HBN–Orosz CsabaFotók: Tavaszköszöntő nagyvásár

Az eső párszor megzavarta, de ez nem sokakat zavart.A kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .