Jó tudni: nyártól figyelhetnek

Akt.:
Hajdúböszörményt a városrehabilitáció végére összesen 37 kamera vigyázza majd
Hajdúböszörményt a városrehabilitáció végére összesen 37 kamera vigyázza majd - © Fotó: Derencsényi István
Hajdú-Bihar – A hat nyertes szinte egyöntetűen úgy gondolja, a központi helyek mellett a be- és kivezető utakat is figyelik.

A BM idei, térfigyelő kamerarendszerekre kiírt pályázatának megyei nyertesei közül több nem új keletű jelentkező, már 2010–11 óta bíznak a támogatásban, s várják a napot, amikortól új eszköz kerül a bűnüldöző szervek kezébe. Egy indok a szükségességére: Hajdúböszörményben, ahol már 2009 előtt is pásztázott kettő kamera, s a városrehabilitációs program végére összesen 37 üzemel majd, több bűneset felderítésében jár köszönet az eszköznek s az utólag visszanézett felvételeknek. Egy közelmúltbeli baleset után is hamar tisztázódott a segítségével, ki kit szorított le az útról, és számos kerékpárlopást is rögzített a kamera. A város alpolgármestere, dr. Cs. Varga László elmondta, ők hasznosnak ítélték meg a létét, az embereket nem zavarja – derül ki a visszajelzésekből, sőt tippeket is adnak, hová szeretnének még újakat.

Megjavultak

Viszont érdekesnek tartottuk, hogy míg Tállai András, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára kiemelte, a pályázatok értékelésében részt vett az ORFK, véleményezte a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács elnöke, s elsődleges szempont volt a települések nem túl fényes bűnügyi statisztikája, addig az általunk megkérdezett nyertes települések nagy része kiemelte, jó vagy jobb a közbiztonság arrafelé.

Az egykor bűnös városnak titulált Hajdúhadházon a korábbi 6 helyett 20 kamera lesz nyár végére. Csáfordi Dénes polgármester a rendőrkapitány tavalyi évértékelését idézte, mely szerint minden bűncselekmény kategóriában jelentős csökkenést sikerült elérniük. 2013-ban 1650 bűncselekményt regisztráltak, míg 2012-ben ez a szám 2367 volt – ami 30,3 százalékos csökkenést eredményezett. Öt évre visszamenőleg megállapítható, hogy 2013-ban történt a legkevesebb bűncselekmény a közterületen. – Hadházon közel egy évtizede vannak köztéri kamerák, de azokat egy ideig nem használták – mondta Csáfordi Dénes. – 2011-ben kezdtünk tárgyalni erről a rendőrséggel, együttműködést kötöttünk, emellett a közbiztonsági helyzet folyamatos javulásához hozzájárult a rendőrök, mezőőrök, polgárőrök összehangolt munkája is – emelte ki.

Monostorpályi a másik példa arra, hogy bár már az előző ciklusban felmerült a kameratelepítés, és 2011 táján szinte megháromszorozódtak a betörések, a polgárőrök éjszakai szolgálatának és a társszervek munkájának köszönhetően viszont azóta kellő a biztonságérzet. Baj a napközben mozgó házaló árusok jelenléte, akik gyakorta kicsalnak pénzt az idősektől. Mint azt Szabó József polgármester kifejtette, a garázda jellegű tetteknek is nehéz elejét venniük. – Az előző hetekben a szórakozóhelyről hazafelé tartó fiatalok két buszvárót rongáltak meg. Bár meglett az elkövető, egyszerűbb lett volna megelőzni e tetteket, erre lesz jó a 10–12, rendszámfelismerővel és digitális rögzítővel ellátott kamera – mondta.

Vámospércs is folytatja a sort, hisz annak ellenére, hogy egy jó közbiztonságú városról beszélhetnek azt tapasztalják, a kisebb értékű rongálások, lopások felderítése sikertelenebb. – A legnehezebb a közösség számára az elmúlt években megteremtett értékeinket megóvnunk: hiába kerítettük be, nem sikerült megoldanunk a műfüves pályánk, a temetőnk, játszótereink, köztereink, sporttelepünk, s nevelési-oktatási intézményeink védelmét – fogalmazott Ménes Andrea polgármester. Hozzátette, remélhetőleg a 16 új kamera egyrészt visszariasztja a bűnözőket, másrészt fokozza az emberek biztonságérzetét.

– Azt vallom, hogy a közbiztonság közös cél, melyért a rendőrség mellett az önkormányzatnak, s az állampolgároknak is meg kell tenniük a tőlük telhetőt. Elsősorban azzal, hogy minden lehetséges eszközzel óvják, védik, őrzik értékeiket. Az önkormányzat ezzel a pályázattal egy fontos lépést tett újra az itt élő emberek biztonságáért.

HBN-BB