Jó tanácsok indulás előtt

Jó tanácsok indulás előtt
Debrecen – Az utazás megtervezésénél érdemes figyelembe venni a helyi klíma- és útviszonyokat.

Mielőtt nekivágna egy hosszú útnak, a térkép áttanulmányozása és az útvonal megtervezése mellett érdemes az autót egy utolsó átvizsgálásra elvinni a szervizbe. Ha erre nincs mód, akkor legalább öt alapvető dologra kell odafigyelni a biztonságos és zavartalan utazás érdekében.

A gumitól az olajig

Ellenőrizze a gumikat, és a pótkerékről se feledkezzen meg! A nyári melegben a gépkocsi abroncsaiban levő légnyomás gyakran megemelkedik, ezért hosszabb út előtt nem csak azt kell ellenőrizni, hogy a kerekek megfelelő állapotban vannak-e, de azt is, hogy a kerekekben a nyomás is az autó előírásai szerinti szinten van-e. Azonban ha egy forró nyári napon állítjuk be a légnyomást, akkor hűvös időben nem lesz elegendő az abroncs nyomása. A kelleténél alacsonyabb vagy magasabb abroncsnyomás rendellenes, túlzott mértékű kopást és elhasználódást okozhat, ami a későbbiekben komolyabb következményekkel is járhat. Jó tudni, hogy alacsony nyomás mellett akár három százalékkal is megnőhet az üzemanyag-felhasználás. Vigyen magával plusz egy flakon motorolajat! Azoknál a gépkocsiknál, amelyek nem rendelkeznek elektronikus motorolajszint-ellenőrző berendezéssel, javasolt az olajszint-ellenőrzést 2000 kilométerenként, vagy hosszabb utazás előtt.

Fontos a folyadékszint

Ellenőrizze a folyadékok szintjét! Az utazás megtervezésénél érdemes figyelembe venni a helyi klíma- és útviszonyokat, arra pedig szintén figyeljünk, hogy ha kánikulában sokat jár a motor, az autó pedig kis sebességgel halad, akkor a hűtővíz könnyen túlmelegedhet, akár fel is forrhat. Még indulás előtt ellenőrizzük a hűtőfolyadék szintjét. Utántöltésre csak a járműgyártó által ajánlott, jó minőségű hűtőfolyadékot használjunk, ugyanis a nem megfelelő hűtőfolyadék rontja a hűtőrendszer teljesítményét, károsítja az alkatrészeket. A tiszta szélvédő alapvető vezetésbiztonsági követelmény, így egy hosszabb út előtt mindenképpen töltsük fel az ablakmosó tartályt.

A legfontosabb szempont a szélvédőmosó kiválasztásánál, hogy ne okozzon fénytörést, hatékonyan oldja a bogarakat, távolítsa el a szennyeződéseket, továbbá ne tartalmazzon metanolt, amely károsíthatja az autó fényezését. Hosszabb utazás esetén az utastér hűtése is létfontosságú. A meleg jelentősen rontja az autóvezető teljesítményét, és a figyelem lankadásához vezet, ezért ha lehetséges, teremtsünk az autóban ideális körülményeket a vezetéshez. A légkondicionálót célszerű rendszeresen karbantartani, és a pollenszűrő időszakos cseréjéről sem szabad megfeledkezni. És ha már levegőszűrőről beszélünk: a motor eltömődött légszűrője jelentősen növelheti az autó üzemanyag felhasználását, vagyis a szűrő cseréjével nem érdemes spórolni.

HBN

 

Ha mégis lerobban…

Még a legalaposabb felkészülés mellett is megtörténhet a legrosszabb, lerobban az autó. Az ilyen esetekre érdemes összerakni egy kisebbfajta csomagot, amelynek az egyébként is kötelező elakadásjelző háromszög és fényvisszaverő mellények mellett további elemei: a takaró, elemlámpa, egy részletes térkép, és nem utolsó sorban az autó szervizkönyve, amely minden hibára választ adhat.