Jó tanácsok a nyárra – A szülőkhöz és a fiatalokhoz is szólnak a rendőrség tippjei

Jó tanácsok a nyárra – A szülőkhöz és a fiatalokhoz is szólnak a rendőrség tippjei
Debrecen – A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság a nyári szünidőre való tekintettel néhány bűnmegelőzési tanáccsal szeretné elősegíteni a gondtalan kikapcsolódást.


A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya kiemelt figyelmet fordít arra, hogy a fiatalok figyelmét felhívja a nyári szünetben néhány fontos prevenciót szolgáló momentumra. Legutóbb a debreceni Kazinczy Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola felső tagozatos osztályainak 10 bűnmegelőzési előadást tartottak a rendőrök. Az utolsó találkozón 2016. június 5-én, Bak István c. r. alezredes a fiatalkori bűnözésről, a kábítószerekről és nyári szünet veszélyeiről beszélgetett a fiatalokkal.

A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya a nyári hónapokra készített összeállításával a szülőknek és a diákoknak kíván tanácsokat adni a szünidő hasznos és kellemes eltöltése érdekében:

Hamarosan megkezdődik a nyári szünet, az iskolai próbatételek után a jól megérdemelt pihenésé lesz a főszerep. A megyei bűnmegelőzési osztály a balesetek, bűncselekmények megelőzése érdekében az alábbi néhány tanáccsal kívánja segíteni, hogy a nyári szünidő valóban a pihenésnek, a regenerálódásnak és ne a kárrendezésnek, vagy az orvosi rendelők, kórházak látogatásának az ideje legyen.

Kedves Szülők!

Anyagi és egyéb lehetőségeink figyelembevételével gondolják át, milyen táborozásra, kikapcsolódásra van lehetőség! A gyerekkel együtt készítsünk programtervet nyárra! Nézzék meg milyen nyári ifjúsági programokkal szolgálnak a művelődési otthonok, programirodák, milyen kirándulások, sportolási lehetőségek vannak. Családdal, barátokkal, szomszédokkal összefogva szervezzék meg a gyermekek váltott felügyeletét. Kirándulás, mozi látogatás, közös sportolás, strandolás mind-mind hasznos program lehet.

Mindenki figyelmét felhívnánk azonban arra, hogy ha elmegyünk otthonról, gondosan zárjuk be az ablakot, az ajtót! A szúnyogháló vagy a nyitva hagyott bukóablak nem véd a betörők ellen. A lakáskulcsot soha ne tegyük látható helyre! A gyermek nyakába ne hordjon kulcsot, illetve a hátizsák oldalára se helyezze ki!

Hamarosan kiosztják az iskolákban az éves teljesítményt tükröző bizonyítványokat. Lehet, hogy a bizonyítvány nem lesz olyan eredményes, mint ahogyan azt várták. Gyermekük esetleg megijedhet a számonkéréstől, eluralkodhat rajta a félelem, szorongás, kerülni szeretné a családi konfliktust, így a lelki gondok arra indítják, hogy elcsavarogjon otthonról. Talán még most sem késő, hogy tájékozódjanak az osztályfőnöktől, így senkit sem érhet meglepetés. Próbáljanak meg a pedagógusokkal és a gyerekekkel közösen konstruktív megoldást találni a továbblépésre.

A nyári szünetben is védjék a fiatalokat az internet káros hatásaival szemben is. Egyrészt bizonyos tartalmak veszélyt jelenthetnek a kiskorúakra, másrészről pedig chateléskor az ismeretlen beszélgetőpartner akár személyes találkozóra is hívhatja a gyermeket, amely szintén kockázatot rejthet magában. Ezért is kulcsfontosságú a szülői odafigyelés!

Kiemelten fontos továbbá, hogy csak azokra a helyekre menjenek a gyermekek játszani, barátokkal közösen szórakozni, ahová a szülők elengedték őket és figyelmeztessük a gyermekeket, hogy a megbeszélt időre minden esetben érjenek haza. Fontos felhívni a kiskorú figyelmét arra, hogy amennyiben nem tud hazaérni időben, értesítse szüleit, hogy feleslegesen ne aggódjanak!
Hangsúlyozzuk gyermekünknek, hogy a közlekedési szabályokat gyalogosan, kerékpárral és gördeszkával is tartsa be, mert ezzel életét, testi épségét óvhatja meg és mások biztonságát sem veszélyezteti!

Kedves Fiatalok!

A szünidőben fontos, hogy a szüleitekkel megbeszélt időpontokhoz tartsátok magatokat, mindig tudjanak arról, hogy hol vagytok.


i2

Fotó: police.hu


Sport, játék, strandolás közben is vigyázzatok értékeitekre. Fürdőzés közben se hagyjátok őrizetlenül a holmikat, csak a legszükségesebb dolgokat vigyétek magatokkal. Szabadvizek mentén csak a kijelölt fürdőhelyen történő strandolás a biztonságos. Felhevült testtel, teli gyomorral, bódult állapotban, soha ne menjetek a vízbe. A természetes vizekben, bányatavakban, víztározókban történő fürdőzés kiszámíthatatlan következményekkel járhat!

A nagy melegben, hőségben a figyelem csökkenhet, ezért a közlekedésnél fokozottan ügyelni kell a szabályok betartására!

Figyeljetek értékeitekre! Amennyiben utcán ismeretlen személy a mobiltelefon, átadására akar rávenni benneteket, forduljatok egy felnőtthöz, bátran szólítsátok meg az egyenruhás rendőrt, kérjetek tőle segítséget.

Legyetek óvatosak az idegen „segítségkérőkkel”. Sem útbaigazítás, sem pedig más indok alapján ne tartsatok vele, ismeretlen autójába soha ne szálljatok be! Ilyen esetekről mindig érdemes beszámolni a szülőknek.

A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya a nyári szünidőben is várja a bűnmegelőzési programok iránt érdeklődő intézmények, szervezetek jelentkezését a 0652/516-440-es telefonszámon vagy a juhaszz@hajdu.police.hu e-mail címen.

– Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság –