Jó tanácsok a Mihály-napi vásár idejére

Jó tanácsok a Mihály-napi vásár idejére
© Fotó: Derencsényi István
Debrecen – A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya az alábbi tanácsokkal kívánja elősegíteni, hogy ne váljanak bűncselekmény áldozatává a vásár látogatói.

Az áldozattá válás kockázata jelentősen csökkenthető néhány óvintézkedés betartásával, ezért a rendőrség kéri, hogy a vásár forgatagában is figyeljenek értékeikre!

A vásár a zsebtolvajoknak ideális elkövetési terepet jelenthet. A lopások elkerülése érdekében értéktárgyait, pénztárcáját, mobiltelefonját, iratait ne tegye a táska tetejére, annak külső zsebébe, hanem belső zsebben helyezze el, vagy zárható táskában, amelyet tartson szorosan testközelben. A vállra akasztható táskát ne a háta mögé tegye, hanem tartsa a teste előtt, vagy szorosan a hóna alatt, így észrevétlenül senki nem nyúlhat hozzá.

Ügyeljen arra, hogy a bankkártyája mellett véletlenül se legyen ott a PIN kód. Gyanús viselkedést tanúsító személyek megjelenése esetén ellenőrizze értékeinek meglétét, és ha tetten érte a zsebtolvajt, hangosan kérjen segítséget a közelben tartózkodóktól. Ne szálljon szembe az elkövetővel!

Még rövid időre se hagyjon gépkocsijában jól látható helyen értékeket. Ne feledje a gépkocsi utastere nem értékmegőrző. Minden esetben győződjön meg arról, hogy bezárta a kocsiajtókat, ablakokat, a csomagteret. Amennyiben rendelkezik vele, helyezze üzembe az autó riasztóját is.

Tömegben nagy a veszélye annak, hogy az együtt érkező hozzátartozók elveszíthetik egymást. Ez főként akkor jelent gondot, ha a gyermekkorú, vagy az idős hozzátartozó nem tud megfelelően tájékozódni. Kérjük, hogy fokozott figyelmet fordítsanak gyermekeikre, valamint idős hozzátartozóikra. Beszéljék meg, ha elkeverednének, pontosan mikor és hol találkozhatnak. Kisgyermek esetében jó megoldás, ha alkoholos filccel ráírják alkarjára az elérhetőségüket (például: ANYA: 06-00-000-000)! Eltűnés esetén haladéktalanul tegyenek bejelentést a 107-es vagy a 112-es központi segélyhívó számon, illetve forduljanak bizalommal a legközelebbi rendőrhöz!


A kínálatra aligha lehet panaszuk a kilátogatóknak
Debrecen - A rend fenntartása érdekében kamerarendszert telepítenek. A kereskedők száma elérheti az ezret a hét végén, a debreceni Mihály-napi nagyvásárban, az eddigi érdeklődés alapján legalábbis ez se irreális. Az előrejelzések szerint az időjárás is kedvező lesz, hiszen csapadékmentes, kelleme...