Jó lenne tudni, hogy Fortuna melyik meccset nézte, mert az biztos, hogy nem Vargáét

Varga Miklós
Varga Miklós - © Fotó: HBN-archív
Debrecen – Máté Attila rendkívül dühös azért, mert Varga Miklóstól „elvették” a bajnoki címet.

Amint arról beszámoltunk, a hajdúsámsoni HISE öklözői három döntőben is érdekeltek voltak a Hévízen megrendezett 92. felnőtt magyar bajnokságon: Bernáth István arany-, Ungvári István és Varga Miklós ezüstéremmel gazdagodott. A remek eredmény ellenére Máté Attila, a sámsoniak edzője mérhetetlenül dühös volt, ugyanis érzése (és a bizonyítékok alapján) a korábbi olimpikon Vargától elvették a bajnoki címet a pontozók, illetve a sokak által kifejezetten bírált sorsolási szabály segítette hozzá a győzelemhez Gálos Rolandot a 60 kilogrammosok fináléjában. (A mérkőzéseken öt pontozóbíró tevékenykedik, viszont a meccs végén gépi sorsolás után csak három ítész döntését veszik figyelembe az eredményhirdetéskor.)

Győzelemből vereség

Máté Attila rendkívül felháborodott volt még hétfőn is, amikor nyilatkozott a Hajdú-bihari Naplónak. – Kezemben a pontozólap, ahol három bírónál Miki diadalmaskodott (30:27, 29:28, 29:28), míg a másik kettőnél Gálos nyert (30:27, 29:28). Viszont a szabályok értelmében két pontozó döntése sorsolás útján kiesett, a balszerencsénkre mindkettő az volt, ahol Varga győzött. Így történhetett meg, hogy Varga 3:2-es sikeréből 2:1-es vereség lett. A szememben Miki a bajnok, és aki látta a mérkőzést, illetve ért hozzá, annál is. A sorsolásról pedig jobb nem beszélni! – fakadt ki a remek tréner, aki elmondta, tavaly is a furcsa szabály miatt kapott ki a döntőben Varga Gálostól. – Igazságtalannak tartom a sorsolást, illetve nem értem, ha ezt alkalmazzák, akkor miért van szükség öt pontozóbíróra. Mindennek ellenére nem a gépet hibáztatom legfőképp, hanem azt a két ítészt, aki Gálosnak adta a mérkőzést; nem tudom, mit nézhettek. A finálé után mindenki odajött gratulálni Mikinek, ami jólesett, de ezzel nem sokra megyünk, a bajnoki cím és a pénzdíj az ellenfélé lett. Nem tudunk mást tenni, lenyeljük a békát, és dolgozunk tovább! – fogalmazott a magyar válogatottnál is tevékenykedő szakember.


Máté Attila | Fotó: HBN-archív Máté Attila | Fotó: HBN-archív ©

Máté Attila elmondta, Varga érdemeit növeli, hogy sérülten harcolta végig a magyar bajnokságot. A HISE kiválósága a csehországi Ústí nad Labemben megrendezett hagyományos tornán szerzett kézfejsérülést, ami nem gyógyult meg a hazai erőpróbáig, ezért beinjekciózva kellett ringbe lépnie Hévízen. Varga Miklós sérülését Dézsi Zoltán kézsebész vette kezelésbe. HBN-Boros Norbert

Bernáth István tarolt

A HISE öklözői remekül szerepeltek az országos bajnokságon, az egyesületek rangsorában a harmadik helyet szerezték meg a hajdúsámsoniak. A nagyszerű szereplésnek alapembere volt Bernáth István, aki szupernehézsúlyban átgázolt a mezőnyön, a fináléban T.K.O-val diadalmaskodott Tóth Gábor ellen. Bernáth nem olyan régen igazolt a sámsoni klubhoz, ahol hosszú távon számolnak a remek bunyóssal.

A 49 kilogrammosok mezőnyében Ungvári István egészen a döntőig menetelt, ahol Lakatos Istvántól szenvedett 2:1-es vereséget. Ungvári szereplését nagyban befolyásolta, hogy külföldön dolgozik, s az ob-ra komolyabban csak egy hetet tudott készülni.